Капусту броколі не даремно рекомендують людству дієтологи всього світу: цей овоч містить велику кількість вітамінів, мінералів, мікроелементів і цукрів.

Броколі перешкоджає хворобам нирок і атеросклерозу, очищає організм від важких металів і шлаків, а так само захищає його від утворення злоякісних пухлин. Як після цього її не любити й не вирощувати? Пропонуємо вам докладніше ознайомитися з агротехнікою й основними правилами вирощування броколі.

ВИДИ БРОКОЛІ

Зовні броколі схожа на цвітну капусту зеленого кольору. Так само як і у цвітній капусті у їжу ми вживаємо щільну голівку, яка складається з суцвіть, що нерозпустилися.

Важливо знати, що в якості сільськогосподарської культури використовують два основні види броколі:

- звичайну (таку ми звикли бачити на картинках і на прилавках магазинів). Для цього виду капусти броколі характерний великий центральний качан на товстому стеблі, що складається із припасованих одне до одного суцвіть;

- італійську або спаржеву. Цей вид відрізняється безліччю тонких стебел, кожний з яких закінчується невеликими зеленими голівками.



вирощування броколі

ОСОБЛИВОСТІ БРОКОЛІ

Броколі, як і будь-яка інша капуста, світлолюбна й вологолюбна. Оптимальна вологість ґрунту для її вирощування – 70%, а вологість повітря – 85%. Броколі краще, чим цвітна капуста, переносить спеку й заморозок, вона здатна витримати заморозок від -4 до -7°С. Але найкраще броколі вдається при помірних температурах від 16 до 20°С. У броколі дуже швидко відростають бічні пагони з пазух, тому не варто висмикувати рослину із землі після зрізання центрального качана. З бічних пагонів ви зберете додатковий урожай.

На відміну від цвітної капусти, голівки броколі немає необхідності затінювати. Капуста броколі добре росте на балконі або лоджії.

ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ Й ВИСАДЖЕННЯ У ВІДКРИТИЙ ҐРУНТ Звичайно броколі вирощується через розсаду, але строки її посіву такі, що возитися з ящиками в домашніх умовах немає потреби – набагато ефективніше посіяти насіння на розсаду наприкінці квітня-початку травня у своїй теплиці. Через 30-40 днів, коли в розсади з'явиться п'ятий і шостий справжні листочки, вона готова для висадження у відкритий ґрунт.

Для одержання більш пізнього врожаю частину насіння можна відразу висіяти в ґрунт на початку травня. Ця капуста віддає перевагу пухким, родючим ґрунтам з нейтральним або слабколужним ph. Не можна саджати броколі на ділянки, де торік росли будь-які види хрестоцвітних: капусти, ріпа, редька або редис. Гарними попередниками для неї вважаються бобові, картопля або морква. Деякі дачники воліють готувати грядки під броколі восени: заправляють ґрунт калійними й фосфорними добривами (гноєм, калійною селітрою та суперфосфатом), проводять вапнування. До речі, для вапнування відмінно підійдуть стерта в порошок шкаралупка яєць, яку легко зібрати за довгу зиму й літо.

Ті, хто не готує грядки з осені, не зневіряються і прекрасно заповнюють недолік живильних речовин за допомогою підживлень.

На постійне місце розсаду висаджують у похмуру погоду або в другій половині дня. Схема висадження для броколі: 40 см між лунками, 50-60 см між рядами. Лунки для розсади викопують глибокі. Якщо добрива не були внесені в ґрунт завчасно, ямки заправляють сумішшю попелу, компосту й доломітового борошна. Кожна рослина злегка присипається землею, усього на пару сантиметрів вище кореневої шийки так, щоб більша частина її стебла залишилася в ямці. У міру росту капусти в ямку потрібно підсипати землю доти, поки рівень лунки не зрівняється з рівнем грядки.

Щоб убезпечити тільки-но висаджену розсаду від хрестоцвітної блішки, грядку рекомендують прикривати тонким нетканим полотном. Якщо блішка лютує так, що народні засоби проти шкідників не рятують, молоду броколі обприскують, відповідним для цього препаратом, згідно з інструкцією. Це можна робити не пізніше, чим за 20 днів до зав'язування суцвіть. Надалі від блішок застосовують опудрювання попелом упереміш із тютюновим пилом або обприскування настоєм попелу.



вирощування броколі

ПОЛИВ, ДОГЛЯД І ПІДЖИВЛЕННЯ

Надалі вирощування броколі зводиться до своєчасних прополок, частих поливів, підживлень і розпушувань ґрунту після кожного поливу або підживлення.

Поливати броколі радять через день (у спекотливе літо – до двох разів на день) у вечірні години. Для нормального росту й розвитку рослин необхідно підтримувати вологим шар ґрунту глибиною 12-15 сантиметрів. Броколі любить підживлення, тому навіть на вгноєних і заправлених іншими добривами грядках цю капусту однаково підживлюють. Як тільки розсада вкорениться на постійному місці й почне рости, броколі підживлюють настоєм коров’яку (1:10) або курячого посліду (1:20). Через два тижні підживлення повторюють.

Коли почнуть формуватися перші суцвіття, проводять і третє підживлення. Для нього можна використовувати органічні добрива з гуматом калію або розчин мінеральних добрив - 40 г суперфосфату, 20 г аміачної селітри й 10 г сульфату калію на 10 літрів води.

Наступні підживлення проводять після зрізу центральної голівки для стимулювання росту бічних пагонів. Для цього розчиняють в 10 літрах води 30 г сульфату калію, 20 г суперфосфату, 10 г аміачної селітри).

Крім того, капуста броколі добре озивається на полив настоєм кропиви або окопника і внесення в ґрунт деревного попелу з розрахунку 1 склянка на 1 квадратний метр.

ЗБІР УРОЖАЮ І ЗБЕРІГАННЯ

Голівки броколі не можна перерощувати – їх потрібно збирати зеленими, не чекаючи розкриття бутонів і появи дрібних жовтих квіток. Перезріла броколі в їжу не годиться. У першу чергу завжди зрізується центральне стебло, коли воно досягне довжини 10 сантиметрів, потім «підтягується» урожай з бічних пагонів. Суцвіття зрізуються разом з пагоном, оскільки верхівка стебла броколі не менш соковита й смачна, чим голівки.

Броколі найкраще збирати рано вранці, щоб вона не встигла зав'янути під палючим сонцем. Ранні літні врожаї броколі для тривалого зберігання не годяться – у прохолодному приміщенні вони пролежать максимум два тижні. Їх краще з'їдати відразу або заморожувати.

Однак пізня капуста, зібрана в жовтні, може зберігатися при нульовій температурі в підвалі або в холодильнику 2-3 місяці.

У процесі збирання броколі є ще один нюанс: не поспішайте наприкінці дачного сезону складати висмикнуті з коренем рослини в компостну купу, залишіть їх на місяць просто лежати на грядці – скористайтеся здатністю броколі переносити невеликий заморозок. Навіть вилучені із землі рослини використовують свій останній шанс і зав'яжуть невеликі суцвіття, забезпечивши вас ще одним найпізнішим урожаєм.

Джерело