При вирощуванні фіалок, іноді можна спостерігати, що центр розетки (місце, звідки з'являються нові молоденькі листочки) зненацька темніє, засихає, або чорніє, молоді листики не розвиваються або сильно деформуються. Відбувається загибель крапки росту. Чому це відбувається і які основні причини?

1. НЕПРАВИЛЬНЕ ВНЕСЕННЯ МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ

Недолік бору приводить до того, що в тканинах рослини накопичуються фенольні сполуки, вони отруюють її. Найбільше страждають наймолодші листочки, вони залишаються дрібними, їхні краї загортаються вниз, потім листики стають бурими та відмирають. Крапка росту гине, черешок і листяна пластинка стають ламкими. Квіти в'януть, гинуть і молоді квітконіжки з бутончиками.

Недолік бору може викликати надлишкове внесення калію при підживленні, у цьому випадку спостерігається також порушення нормального засвоєння кальцію, магнію, цинку. Недолік кальцію також приводить до гноблення та відмирання крапки росту.

Якщо добриво із занадто великою концентрацією калію вносили при поливі, і при цьому воно потрапило в крапку росту, то вона загине.

Читайте також: Страви на пікнік. Що приготувати на природі? Клубний сендвіч

Якщо рослину пересадили в субстрат з надлишковим вмістом калію, то з'являться симптоми високого вмісту солей: розетка стає темно-зеленою, листя дрібніє, ріст уповільнюється. Якщо вчасно звернути на це увагу, то можна не допустити відмирання крапки росту, якщо добре пролити земляну грудку теплим слабким (трохи рожевим) розчином марганцівки (не менше 0,3л на одну рослину), даючи йому стікати з горщика, потім поставити на сухий піддон.

2. НАПАД І СТРІМКЕ РОЗМНОЖЕННЯ КЛІЩІВ

Молоді листики в центрі розетки деформуються, скручуються, стають твердими та ламкими. При сильній поразці може відбутися відмирання центру розетки, крапки росту фіалки. Але це не єдина ознака, якщо фіалку вразили кліщі, то на листях можна роздивитися сліди прокусів, дрібні світлі крапки. Самих кліщів може бути не видно через маленькі розміри. Пам'ятайте, що сильна поразка кліщами відбувається зазвичай у пекучому й сухому приміщенні.

3. НЕПРАВИЛЬНА ПОСАДКА АБО ПЕРЕСАДЖЕННЯ ФІАЛКИ

Якщо посадити фіалку неправильно й занадто заглибити у землю, то при поливі вода буде потрапляти на крапку росту, що сприяє загниванню та навіть загибелі всієї рослини.

Читайте також: Місячний календар для пересадки кімнатних квітів на 2017 рік

Щоб уникнути загибелі пересаджених рослин, скористайтеся наступними порадами та рекомендаціями. При посадці дитинок у земляному субстраті зробити лунку, засипати її вологим багаторазово промитим (останні 2-3 рази окропом) річковим піском. Потім зробити лунку вже в піску, опустити туди коріння відділеної дитинки і присипати його таким же майже стерильним піском. Коріння потім проросте через пісок, і буде брати живлення в земляному ґрунті, але при такій посадці навіть, якщо відбудеться заглиблення, вода просто протече вниз крізь пісок, дитинки при цьому не гинуть ніколи. Спосіб особливо гарний, якщо горщик великуватий.

Якщо необхідно пересадити дорослу фіалку або досипати землі в горщик, а стовбурець уже оголився, довелося вилучити підгниле листя з нижнього ряду. Тоді, необхідно відокремити всі «пеньки» від листя нігтем, присипати стовбурець товченим вугіллям, зробити невелику пов’язочку з моху-сфагнуму, змоченого в слабкому розчині марганцівки або препарату Максим, тільки після цього підсипати землю. 4. ПОРАЗКА ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ РОЗЕТКИ ГРИБКОВИМИ ХВОРОБАМИ

У цьому випадку молоді листики стають млявими, блідими або побурілими. Отруєння добривами й поразка кліщами може стати причиною грибкового захворювання. Наприклад, сіра гниль - гриби роду Botrytis (має багато різновидів), вона вражає отрутними виділеннями сусідні здорові клітини, потім наступні, таким чином область поразки все збільшується і збільшується.

Розвитку хвороби сприяють влучення води в центр розетки, низька температура (нижче 18 градусів) у приміщенні, протяги, центр розетки закритий від припливу свіжого повітря густим піднятим листям середніх рядів або рясним букетним цвітінням.

Лікування: відокремити всі уражені частини рослини, обприскати фіалку розчином будь-якого фунгіциду (Фундазол, Швидкий, Вектра, Чистоцвет та ін.).

Для профілактики: обприскати усі рослини, що знаходяться в одному приміщенні із хворою, вчасно видаляти листя з ознаками загнивання, контролювати чисельність кліщів, не допускати поширення інших шкідників, не зберігати овочі і фрукти в приміщенні з колекцією фіалок, увести режим карантину для всіх нових екземплярів.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У ФІАЛКИ ЗАГИНУЛА КРАПКА РОСТУ?

Якщо крапка росту загинула у відсадженої від листа дитинки, то прогноз не втішливий - рослина скоріше за все загине.

Якщо крапка росту загинула у дорослої фіалки, то після всіх ампутацій, обробок препаратами, можна спробувати вкоренити здоровий лист, краще другого знизу ряду, обрізавши у нього 2/3 черешка. На зрізі, що залишився після видалення верхівки, можуть з'явитися кілька крапок росту.

Почекати, коли вони підростуть до 4-х листиків, видалити всі, крім однієї. Якщо є досвід вирощування, то можна трохи підростити пасинки, виламати їх, піддягнувши нігтем, а потім укоренити в стерильному річковому піску, тому що це роблять при розведенні фіалок-химер.

Може виявитися так, що хвороба поширилася по судинній системі глибоко уздовж стовбурця і ніякий фунгіцид не допомагає, листя в центрі продовжить відмирати, чорніючи біля початку черешка, таку рослину краще викинути, горщик прокип'ятити 20 хвилин. Якщо сорт дуже цінний, спробувати вкоренити лист все-таки можна.

Читайте також: Як звести до мінімуму кількість колорадських жуків без постійного обприскування?

Джерело