Багато дачників останнім часом віддають перевагу маленьким витонченим томатам чері. І вони у своєму виборі праві! Смак у чері більш яскравий, насичений. Іноді з малиновим, чорничним або динячим відтінком. Вони солодші. У них більше вітамінів і антиоксидантів, які запобігають розвитку ракових пухлин і продовжують молодість.

Вирощувати їх у силу компактних розмірів можна не тільки на городі, але й у будинку: на балконі або підвіконні. А ще чері дуже подобаються дітям.

1. Чері можна не пасинкувати. Взагалі операцію з видалення бічних пагонів у томатів проводять з однією- єдиною метою: щоб урожай встигнув визріти. Якщо залишити велику кількість пагонів, рослина витратить усі сили на їхній розвиток і плоди не встигнуть набрати потрібної ваги.

Це важливо для великих томатів. А от чері не потрібно багато часу, щоб досягти максимального розміру. Вони встигають дозріти, навіть якщо на кущі їх дуже багато.

2. Томати чері терпіти не можуть сухий ґрунт. При посусі їх плоди починають тріскатися. Тому поливати їх потрібно щодня! Але потроху, тому що зайвої вогкості вони теж не люблять - загнивають на корені. Якщо немає можливості напувати їх щодня, достатньо буде й одного поливу на тиждень. Але в цьому випадку дуже рясного! Під кожний кущ потрібно вилити буквально по відру води. І обов'язково замульчувати ґрунт перегноєм, торфом або соломою, щоб волога не випаровувалася.

3. Відстань між кущами у цього типу сортів має бути більшою, чим між звичайними томатами, тому що чері дуже люблять достаток світла. Рослини не повинні одна одну затінювати!

4. Чері необхідно обов'язково підв'язувати. Звичайні томати деякі дачники вирощують у розстил. І є ще низькорослі помідори, які прекрасно «стоять» без опори. А чері в переважній більшості високорослі - метр, а то й півтора-два у висоту. Так що опора для них обов'язкова.

5. Збирати томати чері потрібно повністю дозрілими. Зірвані бурими або зеленими, вони, звичайно, дозріють, але смак буде не той. Тільки на сонечку вони здатні набратися солодкості й аромату. До речі, зривати чері найкраще не окремо, а цілими гілками. Так вони довше зберігаються.

*Чері - з англ. «вишня». Так прийнято називати томати, маса плодів яких перебуває в межах від 10 до 30 г. Причому вони не обов'язково мають бути круглими: дрібні грушоподібні помідорчки й томати-сливки теж належать до групи чері.

НАСТІЙ ДЛЯ РОСТУ ПОМІДОРІВ

У діжку (200-300 літрів) насипаємо одну третину кропиви, відро коров’яку, 2 лопати попелу, 2 кг дріжджів, 3 літри сироватки. Настоюється 2 тижні.

Отриману суміш розбавляємо водою в пропорції 1:10 (літрова банка на відро) і підливаємо під корінь один раз на 7-10 днів.

Джерело