У лютому потрібно спланувати терміни посіву насіння на розсаду і підготувати все необхідне. Наприклад, запаси ґрунту, контейнерів та інших важливих дрібниць. Пора приступати до посівів пеларгонії, примули бесстебельної, лобелії, троянд і дельфіниумів!

Підготовка ґрунту

Заготовлений в саду грунт для посіву насіння овочів та квітів на розсаду потрібно добре пропарити, інакше сходи будуть пошкоджені грибних захворювань. Але як перевірити, чи достатньо грунт пропарився? Перевірений спосіб - помістити грунт в друшляк над великою каструлею, заповненої водою на 1/4, і злегка закласти в грунт сиру картоплину.

Поставити каструлю на плиту і кип'ятити хвилин 10-15. Готовність легко визначити - проткніть картоплю, якщо м'який - грунт готовий. Після пропарювання бажано дати грунті "відпочити" близько двох тижнів - за цей час в ній прсонутся корисні грунтові мікроорганізми. Якщо на це вже немає часу, можна пролити грунт розчином будь-якого ЕМ-препарату.

Живцювання жоржин

Кінець лютого - березень - найбільш відповідний час для живцювання жоржин. Якщо з якихось причин вам вдалося зберегти всього один корнеклубень улюбленого сорту, або ж ви насилу роздобули єдиний екземпляр бажаного сорту - за допомогою живцювання його можна розмножити за один сезон. Висадіть корнеклубни в поживний грунт так, щоб коренева шийка залишилася повністю відкрита. Коли відросте крепенькие пагони довжиною 5-8 см, зріжте їх біля основи (можна разом з невеликою "пяточкой") Гострим стерильним ножем. Зрізані живці висадіть в ящики в похилому положенні.

Температура ґрунту в цей період повинна бути порядку 22-25 ° С, а повітря в череночніке - дуже вологим. Коріння з'являються через 3-4 тижні, а на початку квітня укорінені рослини можна розсадити по індивідуальних горшочкам. Коли мине загроза заморозків, укорінених живців, попередньо загартувавши, можна буде висадити у відкритий грунт. Рослини з живців зацвітуть в цьому ж сезоні.

Посів пеларгонії

Насіння пеларгонії краще сіяти в лютому - це оптимальний термін для середньої смуги. Іноді рекомендують їх висівати в грудні-січні, але це поради для: а) європейців, у яких інше висвітлення в осіннє-зимовий період-б) фірм і власників обігрівається теплиці з досвічуванням, яким необхідно розпочати реалізацію продукції вже в квітні-в) тих , хто в травні висаджує рослини в квітник, тобто для жителів, наприклад, Краснодарського краю. При ранньому посіві грудневі сіянці витягуються, частіше хворіють, а зацвітають не раніше лютневих.

Проростає гладіолус

Період спокою у гладіолусів складається з двох періодів. Природного спокою (35-40 днів), з якого рослини не можна вивести ніякими умовами, і вимушеного, при якому бульбоцибулини моментально проростають, якщо порушуються умови зберігання. Наприклад, підвищується температура або вологість повітря. Часто вже на початку лютого на клубнелуковицах з'являються проростки.

У цьому випадку бульбоцибулини необхідно розкласти для просушування на 5-7 днів, а потім помістити їх в прохолодне, сухе і світле місце з розсіяним освітленням. Приблизно за місяць до висадки рослин в грунт всі паростки довше 7-10 см потрібно видалити. До кінця травня прокинуться ще 1-2 паростка, які забезпечать цвітіння. Ні в якому разі не саджайте бульбоцибулини на пророщування будинку, з такого посадкового матеріалу не вийде якісних рослин.

Колеус з насіння

Яскраві і нарядні листя колеусу Блюме ефектно виглядають в будь-яких садових композиціях. Але для створення бордюрів або пишних клумб знадобиться багато рослин. Якщо вам не потрібен якийсь певний відтінок, можна виростити свою розсаду. Для цього будуть потрібні насіння, грунт, Розсадна тепличка (контейнер і плівка), невелика дощечка, пульверизатор.

У лютому можна приступати до посіву. Наповніть контейнер пропареним грунтом. Розсипте насіння по поверхні і втисніть їх дощечкою, не заглиблюючи. Зволожите поверхню ґрунту з пульверизатора і накрийте прозорою кришкою (плівкою). При температурі +20 ... + 22 ° С насіння почнуть проростати приблизно через 3 тижні. Коли у сходів утворюється друга пара листків, їх можна буде распикировать по окремих горшочкам, не заглиблюючи.

Розсаду тримайте на світлому і утепленому вікні з захистом від прямих сонячних променів. Поливайте колеуси у міру підсихання верхнього шару грунту. Пріщіпніте верхівки на висоті 15 см, щоб рослини дали бічні пагони. Загартовану розсаду з середини травня можна висаджувати у відкритий грунт.

Примула з насіння

Примули легко виростити з насіння. Покупні насіння протравливать не потрібно, достатньо пропарити грунт, а зібрані в саду - обов'язково. Свіжі насіння зазвичай сходять після недовгого охолодження. Для цього контейнер з посівом потрібно потримати в холодильнику або під снігом протягом 2-4 тижнів. Потім посіви, що пройшли стратифікацію, можна виставляти на світле вікно, притіняючи від прямих сонячних променів. Оптимальна температура для розвитку сходів +16 ... + 18 ° С. При появі двох справжніх листочків сіянці пікірують. Надалі їх потрібно поливати і підгодовувати.

У червні, коли мине загроза заморозків, контейнер можна прикопати до кінця літа в напівтінистому місці саду. В кінці літа розсадите рослини. Примули краще ростуть невеликими групами - листочки повинні злегка торкатися один одного.

Джерело