Rivne1.tv пропонує Вам поринути у цікаву мандрівку унікальними місцями Рівненщини. Ми побували з вами в таких історичних місцях як ((http://rivne1.tv/news/75519)(Урвена)) та ((http://rivne1.tv/news/77216)(Тайкури)), і тепер відправляємося до красивого та багатого на історію Острога. Що цікавого можна побачити там читайте далі у матеріалі.

Місто розташоване за 16 км від залізничної станції Острог на лінії Здолбунів — Шепетівка та за 47 км від Рівного.

pic

Острог розташований на південному сході Рівне нської області у межиріччі Горині та її притоки Вілії. Колись це місто входило в п’ятірку найбільших в Україні, а нині Острог – провінційний райцентр із кількістю населення в 15 тисяч осіб.

pic

Історія Острога почалася ще в часи Київської Русі. Ймовірно тоді й з’явилася назва „Острог” (в давньоруській мові острогами називали укріплені населені пункти), хоча місто називали ще й Острогобором та Остророгом.

Перша письмова згадка про Острог датується 1100 роком. Місто входило до складу Володимир-Волинського князівства, а з 1199 року до Галицько-Волинського.

У XIV столітті князь Данило Острозький, племінник князя Данила Романовича, заснував на крутому пагорбі над річкою Вілія замок, який у майбутньому став резиденцією родини Острозьких.



pic

Це були одні із найбагатших магнатів на території України (якщо не найбагатші). У XVII столітті на землях роду було розташовано 24 міста та понад 400 сіл, але розбудова Острога почалася раніше. Найбільше зусиль до цього доклав останній православний представник роду – Василь-Костянтин Острозький (1526-1608). Саме на його кошти було створено греко-слов’янську школу, яку нині називають академією і вважають першим ВУЗом в Україні.



pic

При школі було відкрито друкарню, в якій працював відомий діяч східнослов'янської культури Іван Федоров. В друкарні був виданий „Буквар” та „Острозька біблія” – перший повний варіант біблії перекладений на східнослов’янську мову.



pic

Острог був одним із головних форпостів Речі Посполитої. Замок почали будувати у ХIV столітті. Від тих часів збереглася «Вежа Мурована». Її заклав засновник роду Острозьких – Данило. В подальшому вежа, яка одночасно служила і князівським житлом, неодноразово добудовувалася.



pic

У ХV столітті князь Василь Острозький (Красний) збудував поряд із церквою Богоявленський собор. Храм входив у систему оборонних мурів. В подальші часи собор неодноразово перебудовували (останній раз у 1887-1891 рр.).



pic

pic

Найважливішою архітектурною домінантою міста є замок князів Острозьких - перлина давньоруського фортифікаційного мистецтва.



pic

Саме у замку, де виявлено залишки давньоруського городища, почав свій розвиток Острог. Його перші дерев'яні укріплення, збудовані ще в домонгольські часи, були повністю знищені татарськими ордами в 1241 році. Та вже на початку наступного століття перший історично відомий князь з династії Острозьких - Даниїл - відновлює на Судовій (замковій) горі зруйновані споруди. Пізніше вони не один раз перебудовувалися та все одно зберегли суворий вигляд середньовіччя.



pic

Рід князів Острозьких, які володіли містом майже без перерв з XIV по XVII ст. і були одними з найбагатших та найвпливовіших українських магнатів, заслуговує на увагу як історика, так і туриста.

Замок розташований на відносно невеликому (0,7 га) овальному майданчику на пагорбі. Південна та східна сторони замку виходили на крутий схил - більш ніж 20 метрів заввишки. А північна та західна частини відділені від міста глибокими ровами на основі колись існуючого яру.



pic

Найдавніша споруда фортеці - "Вежа мурована" (так її названо в акті від 1603 р. про розділ маєтків князя К.-В. Острозького поміж його синами). Перші камені в її фундамент заклав ще Даниїл Острозький. Розміщена вона біля південно-східного рогу замкового пагорба. Це досить рідкісний для України тип середньовічної башти-донжона. В нижньому ярусі споруди зберігалися різноманітні припаси, тут же було зроблено глибокий колодязь. Верхня частина башти - результат пізніших перебудов ХІХ- початку ХХ століть.



pic вигляд на вежу з двору замкового ансамблю



pic вигляд на вежу з вулички Острога

Вже після ремонтних робіт в 1913 - 1915 рр. приміщення було пристосоване під музей із бібліотекою.



pic

pic

Сьогодні в 9 залах діючої частини замку розташовані історичні експозиції Острозького краєзнавчого музею.



pic

pic

pic

pic

pic

pic

Поруч з Вежою Мурованою стоїть Богоявленський собор - типовий зразок хрестовокупольної системи, досить популярної в домонгольській Русі. Коли саме з'явився цей храм історикам невідомо - припускають, що ще за часів Василя Красного. Церква була частиною оборонних споруд міста. В нижній її частині з'явилися бійниці, в верхній - досить широкий уступ для вартових.



pic

pic

pic



pic Замковий ансамбль - це чотири основні будівлі: житлова оборонна вежа - "Вежа мурована", Богоявленська церква, башта Нова та дзвіниця більш пізньої забудови (1905 р.)

Серед архітектурних пам‘ятників Oстрога Луцька брама займає особливе місце. Протягом довгих років слугувала вона, як важливий захисний пункт в західній частині міських укріплень зі сторони Луцька, одночасно виконуючи функції міських воріт та бойової башти.



pic

pic

Нині тут розташований музей стародруків: колекція книжок вражає, як для масштабів невеликого міста.



pic

pic

pic

pic

Піднявшись від Луцької башти ще вище, до верхнього майданчику Красної гори і потім звернувши направо по крутому спуску, можна вийти до Татарської башти – наступного важливого оборонного пункту міста. Назву башта отримала від сусідства з Татарським передмістям. Це був головний міський вхід зі сторони Корця та Звягеля.



pic

На жаль, історія не зберегла імен архітекторів, що звели Луцьку та Татарську браму, та безсумнівно те, що майстри ці наочно були знайомі із давньоримською архітектурою. Бо як інакше пояснити надзвичайну композиційно-пропорційну схожість острозьких будівель із величною спорудою гробівця Цецилії Метелли в Римі (кінець І ст. до н. е.), що, мабуть, була прообразом острозьких твердинь.

Не можна оминути своєю увагою синагогу міста Острог. Острог - місто де жили "малі королі руські", місто, в якому з'явився перший український вищий навчальний заклад, місто, яке із величного торгового полісу перетворилося у майже звичайний райцентр, але для мене воно ніколи не звучало як Острог - місто єврейське. Виявляється ще у 1400-му році тут промишляв якийсь великий юдейський маг-рабин на прізвище Торович. Перші єврейські поховання Острога датуються 1445 роком, а перші документальні згадки - 1495-м - того року Великий князь видав указ про вигнання євреїв із Литви, в тому числі й із Острога, але вже у 1503-му їм було дозволено повернутись. Після повернення вони й збудували Велику синагогу, хоча деякі дослідники стверджують, що вона була збудована на початку 15 століття.



pic

При синагозі з 1608 року працювала друкарня. У 1610 р. на свої кошти рабі Самуель Едельс (Маршує) відремонтував синагогу та побудував з північного боку спеціальне жіноче відділення. З тих пір синагогу називали за ім'ям Маршує. Вірогідно, що синагогу перебудовано за проектом архітектора Якуба Мадлайна.



pic стан інтер'єру з 1912 року

Впродвж тривалого часу погодні умови та люди руйнували унікальну архітектуру синагоги.



pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

Нині триває реставрація архітектруної пам'ятки. Чи зможуть реставрувати синаногу і до якого саме стану на разі невідомо.



pic

pic

pic

pic

Ще однією незвичною окрасою Острозького краю стало водосховище. Цієї зими на водосховищі вперше зимує незліченна кількість лебедів. Тому усім бажаючим раджу відвідати і побачити цю красу на власні очі.



pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

Мандруйте разом з rivne1.tv.... адже попереду ще багато цікавих місць.