Підзимові посіви особливо ефективно застосовувати на тих ділянках, де ґрунт навесні повільно прогрівається й довго не просихає, а також там, де часто буває посушлива або холодна весна, коли строки весняної сівби значно відсуваються й затягується поява сходів.

Грядки для підзимових посівів слід починати готувати вже на початку жовтня. Їх краще розміщати на піднесених ділянках з пухким, родючим ґрунтом, з невеликим схилом на південь або південний захід, захищених від холодних вітрів. На таких ділянках земля навесні швидко просихає і прогрівається.

На ділянках з близьким стоянням ґрунтових вод, а також на розташованих у низинах, треба влаштовувати гряди висотою 15-20 см, щоб запобігти вимоканню рослин навесні. До того ж ґрунт на таких грядках навесні швидше прогрівається, що сприяє прискоренню появи сходів.

Ґрунт для осіннього посіву необхідно готувати більш ретельно, ніж звичайно навесні. Його глибоко перекопують і заправляють добривами - по 1 відру перегною або витриманого компосту, 1 ст. ложці суперфосфату, 1 чайній ложці калійних добрив і 1 склянці попелу на 1 кв. метр грядки. Залежно від якості ґрунту при необхідності треба внести торф і мінеральні добавки - глину, грубозернистий річковий пісок.

Потім на грядці нарізають борозни для посіву насіння, роблячи їх на 1,5 см глибше, ніж при весняному посіві. Потім грядку накривають плівкою, котру придавлюють по краях. У вересні треба заготовити пару відер піску або торф'яної крихти, щоб було чим засипати борозенки після посіву насіння.

Найважливішу роль грають строки проведення підзимового посіву. При занадто ранньому посіві насіння швидко проростає і гине з настанням холодів. Тому насіння висівають при настанні стійкої холодної погоди, коли температура ґрунту понизиться до 0-1 градусів. Це звичайно збігається з початком серйозних ранкових заморозків.

У цей час звичайно на самій поверхні землі утвориться стійка проморожена скоринка. Залежно від температури повітря підзимові посіви проводять приблизно в самому кінці жовтня - напочатку листопада.

Якщо до цього часу випаде сніжок - не лихо, тому що сіяти в підготовлені заздалегідь грядки ще можна довго. Тільки чим більше випаде снігу, тим більше доведеться його відгрібати, щоб добратися до борозенок. Перед самим посівом із грядки знімаємо плівку. Якщо при підготовці грядки ви її накрити плівкою забули, теж не лихо. Треба буде просто змести віником сніг з борозенок.

Винятково важливо вчасно і добре підготувати й посіяти насіння. Робити все це треба з таким розрахунком, щоб посіяне насіння восени тільки набрякло, але не встигло наклюнутися і прорости. Потім у ці борозенки сіють насіння і присипають заздалегідь припасеним некрижаним ґрунтом. Поливати такі посіви в жодному разі не можна.

Для підзимового посіву потрібно використовувати тільки насіння з високою схожістю, збільшуючи при цьому норму висіву насіння на 30% у порівнянні з нормою висіву насіння навесні. Не можна використовувати для підзимового посіву насіння з низькою схожістю, до того ж воно найчастіше буває і простроченим за строками зберігання, тому що холодну зиму воно навряд чи переживе.

Насіння в борозенки сіють тільки сухим (це - основна умова підзимових посівів), потім борозенки засипають піском або торфом і потім зарівнюють перегноєм. При такій температурі насіння тільки набухає, але не проростає і навіть не прокльовується. Зате навесні воно відразу рушає у ріст.

Сходи овочів, посаджених пізно восени, навесні розвиваються незалежно від погоди. Їхня перевага особливо помітна в роки з посушливою весною, тому що насіння повною мірою використовує зимову вологу, швидко набухає і дає ранні та дружні сходи. Крім того, садівники звільняються від цієї трудомісткої роботи в найбільш напружений весняний період, коли безцінна кожна година.

Джерело