Корені плодового дерева восени зупиняються в зростанні значно пізніше надземної частини. Це забезпечує підживання поранених при посадці коренів і навіть утворення мички ще до морозів. Дерева, висаджені восени, починають рости навесні раніше посаджених у весняний термін.

Попередньо підготуйте яму. Потім забийте кіл у її центрі. А роблять це так: на яму кладуть посадкову дошку між контрольними кілочками, потім установлюють кіл так, щоб він увійшов у середній виріз дошки. Довжина кілка має бути такою, щоб він доходив до нижніх гілок саджанця, але не торкався їх. Саджанці уважно огляньте і гладко обріжте гострим ножем або секатором всі хворі і поламані корені.

Одночасно укоротіть приблизно на одну третину й гілки в кроні, роблячи зрізи над брунькою, спрямованою в зовнішній бік від стовбура дерева. Гілки укорочують для того, щоб відновити співвідношення між кореневою системою та надземною частиною саджанця, що порушується при викопуванні саджанця з розплідника. Адже частина коренів відрізається й залишається в ґрунті на тім місці, де виросло дерево. А якщо гілки не вкоротити, то молоде дерево повільно приживається й погано росте в перший рік після посадки.

І не забудьте підготовлений до посадки саджанець вмочити в розчин земляної рідоти й відразу висадити його, не допускаючи обвітрювання коренів. Одночасно з посадкою в кожну яму внесіть добрива: гною - відро, суперфосфату гранульованого - 150 г, аміачної селітри - 50 г і хлористого калію - 50 г. Добрива попередньо ретельно перемішайте з верхнім шаром ґрунту і скиньте на дно ями.

А потім, одна людина лопатою насипає з верхнього шару ґрунту горбок (висота його - дві третини глибини ями), друга людина ставить на цей горбок саджанець, поруч із кілком, обов'язково з протилежного боку пануючим вітрам. Це надалі охоронить штамбик саджанця від механічних ушкоджень під час вітру.

Навколо дерева зробіть поливну лунку й відразу ж після посадки вилийте в неї 2-3 відра води для більш повного контакту кореневої системи із ґрунтом. Післяпосадковий полив є обов'язковим як при весняній, так і при осінній посадці, але кількість води можна змінювати залежно від вологості ґрунту. При осінній посадці дерева підсапують горбком висотою 30-35 сантиметрів.

Джерело