Те, що бульби картоплі, які залишилися після збирання, наступного року можуть зійти, знають усі. Ось тільки врожаю вони практично не дають. Це аж ніяк не через те, що бульби виявилися "підзимовими". Просто вони знаходяться на занадто великій глибині й тому дають тільки дріб'язок. Якщо ж ми саджаємо картоплю під зиму, то можна виростити дуже ранній урожай "другого хліба".

ПРАВИЛА ПОСАДКИ "ОЗИМОЇ" КАРТОПЛІ

По-перше, захистити бульби від ґрунтових шкідників і кореневих гнилей. Це одна з головних причин загибелі бульб протягом зими. Допомогти в цьому може грамотна підготовка насінного матеріалу.

Знадобиться небагато: за два тижні треба винести насіння на сонячне місце, де воно за цей час добре прозелениться. "Озеленення" можна вважати закінченим, якщо бульби стали зеленими не тільки зовні, але й усередині, що легко перевірити, розрізавши пару картоплин. На таку збагачену соланіном картоплю мало знайдеться їдців у ґрунті. А потім уже почнуться заморозки, і рослини до весни будуть у безпеці.

Після того як картопля підсохне, саджаємо її під зиму. Ґрунт для такої посадки має бути підготовленим - перекопаним. У лунки вносять попіл по склянці. Таке добриво підвищить навесні зимостій-кість сходів.

Глибину посадки залишаємо звичайну - 8-10 см. Але зверху грядку ще потрібно замульчувати шаром 10-15 см соломи або очерету. Без такого утеплення посадки можуть сильно постраждати у відлиги, коли спровокується ріст бульб. Шар мульчі створить ефект термоса і згладить перепади температур.

Ну а щоб навесні не було залисин - саджаємо в кожну лунку по 2 бульби, для економії посадкового матеріалу вибираємо під посадку шрапнель. Кожний рядок накриваємо до весни очеретяними матами.

ЯКІ СОРТИ САДЖАТИ?

Ще одна особливість - краще не саджати ранні й суперранні сорти. Найкращі - це середньораннього строку дозрівання. Вони більш урожайні і дають сходи трохи пізніше. Оптимально посадити - Світанок, Волжаніна, Агрію, Адрету та ін.

З огляду на ймовірність того, що частина насінного матеріалу за зиму загине, посадку роблять за більш щільною схемою: 50х20 см. Цього вистачає, щоб одержати гарний урожай, навіть якщо зійдуть не всі бульби.

Джерело