Саме ций місяць багато рибалок по праву вважають одним із найцікавіших у році. Стає прохолодною і прозорою вода, личинки комах і дрібні молюски, що мешкають на стрімко набуваючи бурого забарвлення водоростях, перекочовують на дно. Риба відходить на глибокі місця, час її харчування змінюється - більшість з видів уже не годується вночі. Корм для риби ще багато, риба сита і вибаглива, тому рибалці доводиться ретельно відпрацьовувати тактику лову, що вносить чималу частку азарту в і без того улюблене дозвілля.

Вересень сповнений таких сприятливих для рибалки тихих похмурих і при цьому ще теплих днів, коли навіть невеликий накрапуючий дощик не стане серйозною перешкодою. Погода вже не впливає на успіх вудіння, хіба що за винятком дуже вітряної та дощової.

Здобич місяця

Вересень дуже цікавий для любителів лову щук спінінгом, особливо прославилися щучими уловами водоймах Нижньої Волги. На початку місяця успішним буде полювання на півводи на неглибоких місцях, а в міру похолодання - вже на глибині. Варто спробувати обловити місця вздовж водних заростей, під затопленими корчами. Під час частих в цьому місяці мрячних дощів з невеликим вітром щука бере переважно на глибині. У цих же місцях ловлять доріжкою, застосувавши дуже велику (краще двоколірну) латунно-луджену або мідно-нікельовану блешню, а в період пасивного клювання - оснастку з мертвої рибки. На плесах і в глибоких ямах успішний лов колами. Хороші результати дає блесніння з човна, навіть при погіршенні погоди.



календар рибалки на вересень

Оснастка і тактики місяці

У вересні цікавими способами риболовлі будуть спінінг, на живця, блесніння з човна. Для вудіння згодяться всі види оснастки, окрім, хіба що, нахлисту. Залежно від регіону рибалка може підібрати снасті у відповідності з наступними рекомендаціями. Спінінгом (на будь-яку блешню, що обертається або коливається, будь-якого забарвлення і форми) вудять щуку, окуня, кумжу в річках і озерах.

Трапляються арктичний голець, харіус і форель. Під час ловлі впроводку нижче перекатів і порогів в глибоких ямах охоче бере хробака харіус. Тут же можуть зустрітися великий окунь, йорж і плотва. Донною вудкою на хробака, дрібні шматочки риби, курячі нутрощі ловиться минь, клювання якого навіть посилюється до кінця місяця.

Протягом першої половини вересня в ще добре прогрітих дрібних озерах і ставках поплавцевими вудками на мотиля, опариша або дрібного гнойового черв'яка ловлять карася. Якщо попередня ніч була теплою, клювання розпочнеться близько 10 години ранку, а жор, коли вода прогріється, з 11-12 годин. Проте вже до середини вересня починає все гірше клювати срібний карась, а золотий і зовсім перестає. У глибоких місцях донними вудками ловляться ляща, густера, плотву, язя, в основному на хробака. На дрібну жабу або пескаріка клюють головень, язь, судак. У середині місяця припиняються клювання коропа і сазана.

Джерело