7 квітня православні християни відзначатимуть одне з 12 великих церковних свят - Благовіщення Пресвятої Богородиці. Яка історія цього свята, що можна робити, а що знаходиться під суворою забороною?

 Благовіщення неперехідне свято, тому щороку православні християни відзначають його 7 квітня, а католики - 25 березня. Від Благовіщення до Різдва Христового 9 місяців - саме стільки жінка виношує дитину під серцем.

У цей день архангел Гавриїл з'явився Діві Марії і повідомив їй благу вість, що вона стане матір'ю Сина Божого, зачавши його від Святого Духа. Синові, якого вона назве Ісусом, судилося спокутувати людські гріхи і дарувати людям порятунок.

Благовіщення Пресвятої Богородиці - це свято великої радості, навіть сонце в цей день на радості "грає". Уособленням цього свята є голуб, як символ чистоти і непорочності, а також білі лілії, якими до свята віруючі прикрашають свої будинки.

Як не можна називати дитину, щоб не накликати біду

Що не можна робити на Благовіщення

У це велике свято заборонена будь-яка фізична праця і важка домашня робота, а також різні рукоділля (в'язання, вишивка, шиття і т.д.). Навіть їжу краще приготувати напередодні цього великого свята.

В цей день Господь благословляє все зростаюче на землі, тому не можна підрізати кущі і дерева і взагалі працювати на городі чи в саду.

Заборонено в цей день щось позичати (гроші, речі, продукти), інакше це може спричинити невдачу і проблеми в сім'ї. Наші предки вважали, що в цей день не можна нічого виносити з дому.

На Благовіщення "птах гнізда не в'є, дівка косу не плете", тому краще не плести коси, не робити складні зачіски, а візит в перукарню обов'язково перенести на інший день.

За прикметами, не можна в цей день надягати новий одяг, так як він обов'язково порветься, забрудниться чи швидко прийде в непридатність.

Як захистити свій будинок від негативної енергії?

Що потрібно зробити на Благовіщення?

Благовіщення вважається жіночим святом, тому в цей день потрібно обов'язково піти на службу до церкви і помолитися Пресвятій Богородиці про щасливу долю, вдале заміжжя, про діток і їх здоров'я, про заступництво.

У цей день господарі випускають на волю домашню птицю з кліток і тварин з хліву, щоб ті "чули весну". Благовіщення вважається третім Стрітенням і після нього вже точно відступає зима і холоди.

За повір'ям, якщо в Благовіщення 40 разів назвати свого чоловіка "милим", то весь рік в сім'ї буде гармонія, благополуччя і сімейне щастя. Також, у цей день члени родини намагалися не сваритися і жити в мирі та спокої, бо вірили, що рік пройде так, як проведеш Благовіщення.

Незважаючи на те, що Благовіщення припадає на Великий піст, в цей день діє послаблення, віруючим можна вживати в їжу, рибу, масло і вино.

На Благовіщення потрібно заготовити сіль, наші предки вважали, що така сіль може зцілити від будь-якої хвороби і напасті. А також в церкві святять проскурки, які ламають на дрібні шматочки і додають в їжу хворим людям, для швидкого одужання.

У цей день дівчата ворожили по птахам, уважно спостерігаючи за ними, якщо на очі попадався горобець - до умиротворення; ворона - до зневіри; голуби - до благодаті; ластівки - до успіху.

Як впливає остання цифра року народження на ваш характер?

Народні прикмети на Благовіщення

Якщо на Благовіщення дуже тепла і сонячна погода, то на Великдень, швидше за все, буде холодно і дощ.

Якщо в свято несподівано випад сніг, то літо буде холодним, дощовим і неврожайним.

Дощ на Благовіщення до грибної осені.

Гроза в день і вечір Благовіщення свідчить, що в цьому році буде дуже багато горіхів.

Як дізнатися долю людини за датою народження