Ось і настав час для серпневих робіт в саду. Що, коли і як правильно зробити не зашкодивши деревам та ягідним культурам?

Настав час обійти яблуні, сливи і груші, вирізати наявні вовчкові пагони, а також вертикальні пагони, що знаходяться у верхній частині знижених крон. Також необхідно видалити прикореневу поросль.

Груші та яблуні пізніх сортів потрібно підгодувати розчином пташиного посліду з розрахунку 0,5:10 або коров’яку – 1:10. Підгодовувати потрібно дерева, на яких очікується гарний урожай.

У першій половині серпня ще можна провести щеплення вічком, а також потрібно перевірити стан щеплень, проведених два тижні тому. Якщо вічко прижилося, то черешок при легкому натисканні на нього відвалиться, а сама нирка має здоровий вигляд.

Якщо у вас є вкорінені живці обліпихи або кісточкових культур, то прийшов час їх загартувати. Для цього потрібно підняти плівкове укриття до половини, а в кінці місяця і зовсім зняти плівку.

У першій половині серпня на штамби пізніх і середніх сортів груші, яблуні і сливи потрібно накладати ловчі пояси, а з накладених раніше поясів своєчасно видаляти шкідників.

Перевірте вишні і виріжте всохші і уражені монілиальним опіком гілки.

На початку серпня пора висаджувати вирощену під плівкою розсаду суниці. В кінці місяця проводять ранньо-осінню посадку сортової суниці.

У кінці серпня висаджують здерев’янілі пагони білої і червоної смородини. Висаджувати живці потрібно під кутом в 45 градусів до поверхні грунту. Над поверхнею землі має залишатися 1-2 бруньки.

Якщо ви хочете розмножити ожину або чорну малину, то серпень – час вкорінення верхівок – їх потрібно притиснути до землі і прикопати в ямки.

У серпні вирізають пагони, стебла ожини і малини.

Ягідники, уражені іржею або антракнозом, потрібно обробити хлорокисью міді з розрахунку 40 г на 10 л води.

Джерело