Шовковиця зовні дуже нагадує ожину, хоча зростає не на чагарнику, а на дереві, іменованому тутовником. Ця ягода володіє характерним солодким смаком і здавна використовується як чудовий десерт, застосовується для приготування варення, джемів, компотом і киселів. Однак цілющими властивостями володіє лише свіжа шовковиця, ягоди якої містять у собі вітаміни А, В, С, Е, фолієву кислоту і клітковину, яка сприяє поліпшенню травлення. Крім цього, шовковиця багата такими макро – і мікроелементи, як калій, натрій, магній, фосфор, кальцій, залізо, селен, марганець, мідь і цинк, які необхідні для нормальної роботи людського організму.

Чим корисна шовковиця?

У лікувальних цілях використовують не тільки свіжі ягоди шовковиці, але і листя тутовника, які також володіють цілющими властивостями. Однак саме ягоди в першу чергу рекомендується вживати у свіжому вигляді при самих різних недугах.

Крім зміцнення серцевого м’яза шовковиця сприяє відновленню обміну речовин в організмі. При порушеннях роботи підшлункової або щитовидної залози у день слід з’їдати не менше ніж 150-200 г ягід цієї рослини.

Завдяки шовковиці можна легко відновити функції шлунково-кишкового тракту. Так, при діареї рекомендується натщесерце з’їсти жменю зелених плодів шовковиці, які володіють чудовими терпкими і антисептичними властивостями.

При запорах, навпаки, слід вживати в їжу лише перестиглі ягоди, які сприяють м’якому випорожненню кишечника протягом 10-12 годин.

Слід також зазначити, що шовковиця володіє прекрасними сечогінними властивостями.

При застуді ягоди шовковиці перетирають з невеликою кількістю цукру і заливають теплою водою. Отриманий напій не тільки чудово втамовує спрагу і допомагає знизити температуру, але і володіє прекрасними потогінні властивості. У разі, якщо сильно болить горло, то можна використовувати для полоскання свіжий сік шовковиці, який необхідно розвести теплою кип’яченою водою в пропорції 1:1. Нерозбавлений сік, в свою чергу, відмінно підходить для боротьби з нежиттю, якщо закопувати його в ніс кожні 4-5 годин.

Протипоказання шовковиці

Тим не менш, шовковиця далеко не так безпечний, як здається на перший погляд. Вона прекрасно зміцнює серцевий м’яз, але при цьому підвищує артеріальний тиск. Тому людям, страждаючим гіпертонією, слід обмежити вживання ягід цієї рослини.

Крім цього, з-за підвищеного вмісту глюкози в шовковиці не рекомендується людям, що страждають цукровим діабетом.

Джерело