Поряд з Різдвом Христовим і Великоднем, Вознесіння Господнє є одним із головних свят у православному календарі. Це свято – перехідний, і його дата прямо залежить від дати Великодня. У 2016 році Великдень випадає на 1 травня, а дата Вознесіння Господнього у 2016 році – 9 червня, тобто через 40 днів. У наступні роки дата цього свята буде змінюватися, і свято буде відзначатися віруючими зовсім в інші дні.

Свято носить назву Вознесіння Господнє, оскільки в цей день дух Ісуса Христа вознісся на небеса, де і з'єднався з Богом. У народі Вознесіння традиційно зв'язується з урожаєм і зростанням. Це пов'язано з тим, що церковне свято припадає на кінець весни – початок літа, період зміни сезонів в сільському господарстві.

На Русі існувало повір'я, що в свято Вознесіння в небі можна побачити фігуру ягняти. Це цікаво! Селяни на Русі завжди хотіли відзначити цю подію яким-небудь знаком. На Великдень таких знаків багато: паски, яйця і паски. На Вознесіння ж вважається, що в хмарах з'являється фігура ягняти.

Вознесіння Господнє: прикмети в 2016 році

- Якщо курка знесла цей день яйце,то його потрібно підвісити під крівлею житла. Яйце буде захищати мешканців будинку від нещасть і неприємностей всіх мешканців будинку на протязі.

- Якщо на Вознесіння хороша погода,то вона протримається до дня Святого Михайла.

- Дощовий день свята віщував хвороби і неврожай. Прикмета особливо актуальна для домашньої худоби.

- Роса в цей день вважалась цілющою і здібності трав у лікуванні посилювалися і зберігалися до настання Іванова дня.

Господині в цей день пекли пироги з зеленим цибулею. Крім того,вони робили хлібні драбини зі східцями. Раніше драбинки висвітлювалися в церкві, але цього вже ніхто не робить. Вважалося, що потрібно взяти хлібну драбинку і залізти на дах будинку і скинути її вниз. Чим більше драбинка розіб'ється – тим більше у людини гріхів. Після обіду вся сім'я збиралася і кидала драбинки перед собою. В цей час всі просили, щоб врожай був гарним. Після цього, драбинки збирали і їли.

Обряд на Вознесіння, пов'язаний з зозулею

Народні прикмети пов'язані з птахом – зозулею, чия поведінка досить суперечливо. Справа в тому, що перед настанням свята, починало колоситися жито, і зозуля замовкала. Люди пов'язували мовчання птиці з тим, що вона нібито вдавилася колоском пшениці. У зв'язку з цим, проводився обряд годування з подальшим захороненням зозулі. Обряд проводився виключно дівчатами. Сторонні особи не повинні були знати про місце поховання птиці. Зозулю робили з трави і зраджували їй людиноподібний вигляд. Таку ляльку прикрашали, її декорували намистом, тканинами і стрічками.

Після цього під березою проводили обряд хрещення – ляльку садовили на гілку і тричі хрестили. Дівчата змінювалися хустками і цілувалися. Вони їли варені яйця, а шкаралупу від них вішали на дереві.

Через день або в той же день проводили обряд поховання зозулі. Кілька дівчат закопували її в землю потай від інших. Завершенням обряду були хороводи та пісні. Потім всі розходилися по домівках.

Цікаві традиції у день Вознесіння

- Майже в кожному регіоні на день Вознесіння Господнього існували свої обряди і традиції, пов'язані з цим православним святом, а саме:

- у Ярославській області молоді люди виносили стрічки і тканина і прикрашали берези в день свята,після чого навколо дерева все літо водили хороводи, проводили гуляння;

- у Калузькій губернії на Вознесіння дівчата брали з собою їжу в поле і кидали ложки,перед тим як поїсти і просили про гарний урожай;

- у Волгоградській області випікали не тільки драбинки з хліба,але і сочні з вівсяної крупою – це вважалося символом взуття селянина.

У народному календарі Вознесіння Господнє вважалося днем, коли поминали померлих батьків.