Щоб виростити помідори, необхідно докласти чимало зусиль з самого початку: вибрати правильні насіння, проростити з них саджанці, висадити розсаду в грунт, поливати і підгодовувати рослини. І ось одного разу, коли, здавалося б, залишається тільки зібрати врожай, ви несподівано виявляєте, що кущі помідорів почали сохнути, а самі ще незрілі плоди почорніли. Як це відбувається? Чому чорніють зелені помідори в відкритому грунті та в теплицях, при якій температурі це відбувається?

Причин тому може бути декілька. Це може бути сіра або вершинна гниль, яка виникає при дефіциті деяких мінеральних речовин, зокрема, кальцію. Крім цього, помідори чорніють на кущах з-за підвищеної кислотності грунту. Можливо, ви «перегодували» рослини добривами, що містять азот. Але найчастіше помідори чорніють при ураженні фітофторою - грибкових захворюваннях, що розповсюджується на деякі овочі, в тому числі і картопля.

Особливо швидко фітофтороз розвивається в дощову, сиру погоду. Спочатку захворювання з'являється на листках томатів: верхня їх частина покривається бурими плямами, а нижня - сірим нальотом. Поступово листя у томатів чорніють, а потім починають темніти і зелені плоди. Іноді зовні може здатися, що фітофтора не вразила плоди, однак по мірі дозрівання на них з'являються бурі плями, помідор гниє зсередини і вже непридатний до використання. Захворювання особливо швидко починає поширюватися в липні-серпні, коли з'являються тумани, випадають рясні роси, збільшується різниця між денними і нічними температурами!

Заходи профілактики фітофторозу

Насамперед необхідно дотримуватися сівозміни на своїй ділянці: ні в якому разі не садити помідори після картоплі або ж поруч з ним. Крім цього, важливо дотримуватися оптимальної густоти посадки помідор, регулярно прополювати бур'яни, видаляти всі хворі або в'яне листя. Не менш важливо в цілях профілактики захворювань помідор своєчасно пасинкувати і підв'язувати кущі високорослих сортів. При цьому від грунту до нижніх листків рослини повинно бути не менше п'ятнадцяти сантиметрів. У прорідженої крони буде достатньо повітря, що запобігає виникненню грибкових захворювань.

Можна проводити і хімічну профілактику фітофторозу томатів: після цвітіння обробити кущі томатів розчинами «Акробата», «Метаксила» або «Заслону». Потім, по мірі росту кущів помідорів, їх треба обробляти розчином будь-якого з фунгіцидів, до складу якого входить мідь. Широко відомий народний спосіб - проткнути стебло помідора мідним дротом на висоті приблизно 15 см від землі. Поживні речовини будуть підніматися по стеблу і нести в собі іони міді, які служать перешкодою для розвитку грибкових захворювань.



чому чорніють зелені помідори

Що робити, якщо чорніють помідори?

Якщо, незважаючи на всі профілактичні заходи, на помідорах все ж листя сохнуть, а кінчики у плодів чорніють знизу, значить потрібно терміново починати боротьбу за збереження врожаю. Для цього виберіть один з похмурих днів і проведіть обприскування кущів помідорів розчином хлориду кальцію або ж просто теплим солоним розчином. На помідорі утворюється соляна плівка, яка захистить здоровий плід від грибних спор. Після того, як пройшов дощ, обприскати хворі рослини 1% розчином бордоської рідини, яка не проникає в самі рослини, а значить і в організм людини не потрапить.

Існує багато народних способів боротьби з фітофторозом. Можна обробити кущі помідорів часниковим настоєм, сумішшю кефіру або кислого молока з водою. Зріжте і знищіть повністю пошкоджені кущі помідорів, а плоди зірвіть зеленими. Перш ніж поміщати такі помідори на дозрівання, їх треба обробити гарячою водою при температурі до 70 градусів.

Джерело: http://poradumo.pp.ua