Зазвичай головна причина ремонту у ванній кімнаті або в туалеті – необхідність заміни кахельних поверхонь на стінах та підлозі. З часом вони виглядають не такими ошатними і новими, а значить, їх потрібно замінити. Однак не варто поспішати починати ремонт – спробуйте почистити шви між плитками. Помічено, що у 90% випадків саме знос і забруднення міжплиткових швів – головна причина того, що кахель виглядає старим і неохайним.

Очищення швів за допомогою миючих засобів

Самий стандартний спосіб почистити шви між плиткою, це використання якого-небудь миючого засобу для кухні. На етикетці має бути зазначено, що даний засіб розчиняє жир. Саме такі миючі засоби і рекомендується застосовувати. Вибір миючого засобу для чистки кахельної затирки також залежить від ваших потреб і пріоритетів. Спеціальні миючі засоби заощадять ваш час і сили, в той час як натуральні альтернативи домашнього приготування будуть більш сприятливими для вашого здоров’я і сімейного бюджету. В асортименті більшості сучасних марок чистячих засобів знайдуться продукти, спеціально призначені для чищення швів. Роблячи вибір, віддайте перевагу засобам з антигрибковим ефектом, оскільки вони запобіжать утворенню цвілі, ризик виникнення якої особливо великий у теплих і вологих приміщеннях, саме таких, як ванна кімната. Багато домогосподарок воліють чистити міжплиткові шви відбілювачем, який відмінно підходить для затирання швів світлих тонів. Хлоровмісні відбілювачі відомі своєю ефективністю, але будьте обережні і не використовуйте їх для чистки чорної або кольорової затирки, щоб уникнути знебарвлення. Обов’язково дотримуйтесь інструкцій на етикетках. Ефективність виконаної роботи залежить не тільки від вибору миючого засобу, але і способів його використання.

Щоб справитися з брудом і нальотом, нанесіть розчин на затирку і залиште на деякий час, потім потріть шви губкою або щіткою, змийте залишки миючого засобу і залиште кахель сохнути.

Ось покрокова інструкція:

Перш ніж почати прибирання, протріть підлогу сухою шваброю, а стіни сухою ганчіркою, щоб позбутися від пилу.

Засіб краще розчинити в теплій воді і налити у розприскувач. Так користуватися ним буде куди простіше.

Нанесіть вибраний вами чистячий засіб на міжплиткові шви, переконавшись, що він покриває всі ділянки поверхні. Можливо вам доведеться повторити цю процедуру декілька разів, у міру висихання і вбирання розчину. Переконайтеся, що засіб для чищення потрапив у всі щілини і тріщини, але не перестарайтеся.

Залиште засіб для чищення на 20-30 хвилин, щоб бруд відстав від поверхні і його стало легше видаляти.

Ретельно потріть поверхню щіткою з щетиною середньої жорсткості, яку можна придбати в більшості господарських магазинів, або використовуйте стару зубну щітку.

Промийте підлогу і стіни чистою водою і залиште сушитися. Для боротьби з важковиводимими плямами, повторюйте описану процедуру під час регулярного прибирання.



pic

Очищення міжплиткових швів народним методом

А можна спробувати очистити шви між плитками і без зайвої хімії та витрати грошей. Давайте економити! Відмінний відбілювач для швів між плиткою можна зробити власноруч із підручних засобів.

Склад очисника: 1,5 літра води, 100 грам харчової соди, 70-80 мл лимонного соку,50-60 мл столового оцту.

Всю суміш необхідно ретельно змішати до повного розчинення соди. Слід враховувати порядок змішування. Спочатку у воду додають оцет і лимонний сік, потім соду.

Будьте уважні і обережні! При додаванні соди починається хімічна реакція з виділенням вуглекислого газу, що супроводжується сильним спінюванням. Тому додавайте соду, помішуючи, невеликими частинами. Приготування розчину і його використання краще проводити при відкритих вікнах – для додаткової вентиляції.

А тепер про те, як очистити шви між плиткою за допомогою підготовленого розчину:

Одягніть господарські рукавички і добре промийте розчином всі шви між плитками. Найбільш для цього підійдуть жорстка губка або жорстка зубна щітка. Зубна щітка зробить всю роботу більш ефективно, оскільки її щетинки дістануть бруд у всіх малопомітних поглибленнях на поверхні швів.

Залиште розчин на швах на 10-15 хвилин, а потім промийте м’якою ганчіркою, зволоженою чистою водою. Особливо забруднені місця обробіть повторно, виконавши всю технологію чистки з початку.

Шви стануть чистими, грибок і бактерії будуть видалені, а плитка засяє, як нова.

Простота, дешевизна і екологічна безпека цього методу очищення швів між плитками вразить вас своєю результативністю. Хочеться також додати, що таким же чином ви можете почистити всі гладкі поверхні в оселі: рами вікон, дверей, пластикові поверхні меблів, тощо.

Джерело: http://taka-vanna.in.ua/