Всім, хто займається бджільництвом, придасться ця рада. Йдеться про зручний і простий в експлуатації пересувний павільйон для цілорічного утримання бджіл.

Стіни фургона пятишарові: оргалит, дошка, м’яка деревоволокниста плита, пінопласт і знову оргалит. Дах теж п’ятишаровий: покрівельний алюмінієвий лист, толь, дошка, пінопласт і оргалит. Завдяки такому п’ятишарових «пирогу» і наявності припливно-витяжних вентиляційних пристроїв всередині павільйону підтримується оптимальна температура не тільки навесні і восени, але і в літні спекотні дні. А взимку в павільйоні буває помірно морозно. Але обігрів ми застосовуємо тільки при пониженні температури до -10 градусів.

У задній частині фургона влаштовано відділення, призначене для зберігання стільникових рамок, відкачування меду, проведення підготовчих робіт і відпочинку пасічників-дачників.

Внутрішню поверхню ми оббили вологонепроникним утеплювачем товщиною 4 мм, а зовні покрили алюмінієвої фарбою. Такі нововведення дозволили стабілізувати коливання температури повітря всередині приміщення. І якщо раніше в період лютих морозів температура всередині павільйону знижувалася до -25 градусів, то зараз не опускається нижче -8. А це вже дозволило нам взимку економити до 40 кг меду. В результаті вартість витрат на утеплення окупилася повністю протягом однієї зими.

Льотки в нашому утепленому павільйоні відкриті цілий рік, як у природних дуплах. Це дозволяє мешканкам вуликів навесні проводити очисний обліт вже в перший сонячний день, при температурі повітря 8-10 градуси, що на 2-3 тижні раніше, ніж при звичайному режимі.

Для кращої орієнтації бджіл і маток передня стінка павільйону виконана прилітковими верандами, які ми розфарбували в різні кольори: блакитний, білий, жовтий і фіолетовий. Червоним і чорним не фарбували – бджоли їх не розрізняють.

Пересувний павільйон для бджіл – в чому перевага?

Найголовніше – ви маєте можливість швидко переміщати свій павільйон на квітучі поля, не витрачаючи коштів та сил на навантаження і розвантаження пасіки. Павільйон дозволяє працювати з бджолами незалежно від погодних та медозбірних умов. В павільйоні також легше захистити бджіл від різних тварин і шкідників. Крім того, цілорічне утримання бджіл в таких спорудах дозволяє відмовитися від дорогих зимівників.

Розміри, обсяг, місткість павільйону можуть бути самими різними. Але в дачних умовах оптимальний павільйон на 20 бджолиних сімей.

Утримання бджіл у павільйоні вирішує не тільки питання збереження пасіки, а й звільняє значну площу дачної ділянки. І у нас немає необхідність фарбувати вулики. А це продовжує термін їх служби, адже волога з непофарбованої деревини виходить швидше, вулики не схильні до гниття і мають хороших повітрообмін.

Джерело: http://geomedia.com.ua