Майже всі описані види цитрусових можна успішно вирощувати в кімнаті. Виняток становлять гібриди помпельмуса, яких ще не встигли випробувати за таких умов. Цитрусові відрізняються від наших плодових дерев тим, що ростуть, цвітуть і плодоносять протягом всього року.

Оскільки методи вирощування цитрусових майже однакові, в усякому разі дуже схожі, за приклад візьмемо культивування лимона - з усіх цитрусових найбільш поширеного в кімнатних умовах.

Листя лимона замінюється поступово, з його старінням. Кожен листок живе в середньому близько 2 років, а за сприятливих умов та доброго догляду - й 3 роки.

Лимон треба ретельно доглядати: часто обмивати листки водою або збризкувати з ситечка (не рідше одного разу на 2 тижні), помірно поливати, стежити, щоб на лимоні не з'явилися шкідники (його часто уражають щитівка або червоний кліщик), які висмоктують соки з листків і ті жовтіють та опадають.

Передчасне осипання листків свідчить про несприятливі умови, які треба негайно змінити.

Сприятливі умови: сонячне або дуже освітлене місце розташування, рівномірне поливання, своєчасне пересаджування (не частіше одного разу на два роки), відсутність протягів, більш-менш однакова температура й вологість повітря, додаткове освітлення взимку - лимони протягом року мають три-чотири періоди росту.

Отже, листя лимона відрізняється не тільки за роками утворення, а й за періодами росту. Листки весняного росту більші, темно-зеленого кольору, а утворені влітку - дрібніші та світліші.

Після інтенсивного росту кожної гілки настає недовгий період відносного спокою, коли визрівають нові тканини листка й деревини. Невеликий приріст або його відсутність також свідчать про несприятливі умови для вирощування цитрусових рослин.

Конче необхідно старанно оберігати торішнє листя (темніше й грубіше), яке навесні фізіологічно більш активне й забезпечує поживними речовинами всю рослину, бо молоде листя, що тільки розвивається, матиме живильну дію лише в наступному році.

Опадання листя, зумовлене несприятливими умовами, негативно впливає на врожай. Вчені встановили, що для утворення одного плода рослина мусить мати не менше 10 стиглих листків. А їй потрібні поживні речовини ще й для утворення нових листків та для нормальної діяльності кореневої системи. Отож бережіть листя на вирощуваних вами цитрусових рослинах!

Можна легко регулювати початок плодоношення лимонів, якщо знати типи гілок та пагонів крони, їх порядок і те, що плоди з'являються на гілках 4-го і вищих порядків. Своєчасно підрізуючи та прищипуючи пагони, що ростуть, при кількох періодах росту лимона можна за рік виростити пагони двох-трьох порядків.

У середній смузі, при незвичайному для субтропічних рослин короткому дні, в них часто розвиваються великі, так звані жирові пагони, які глушать інші. Крона згущується, врожай переміщується на її периферію. Верхні гілки та пагони, що швидко ростуть вертикально і часто не плодоносять, слід знижувати підрізуванням або прищипуванням. Цитрусові плодоносять, як правило, тільки на коротших, тонких, розташованих горизонтально пагонах.

Пуп'янки на лимонах з'являються за будь-якої пори року. За ними також можна встановлювати оптимальність умов вирощування. Сильне опадання пуп'янків, поява деформованих квіток - ознаки дуже високої температури і надмірно сухого повітря або ґрунту, нестачі поживних речовин. Тільки нормально розвинена квітка - велика, з п'ятьма ледь рожевими пелюстками, з багатьма тичинками - здатна утворити нормальний плід.

Джерело: http://zeleni-liki.ru