Квітки тюльпани включають в себе безліч різновидів цибулин, з яких породжуються тюльпани. Батьківщиною тюльпанів є Європа, деякі країни західної Азії, а також Північна Африка. Період їх дозрівання припадає на весну і пізніх видів до середини червня. Відмітними рисами таких неймовірних квітів є те, що вони люблять прохолоду. Однак, коли перед початком посадки тюльпана, їх цибулини правильно зберігати в упаковці з досить високою температурою повітря (близько 35-42 градусів), то вони можуть спокійно себе почувати і при жаркому кліматі південних країн.

Види тюльпанів.

Тюльпани - сорти У відкритому грунті цвітіння тюльпанів навесні - це досить незвичайне видовище. Але ми звикли, що дане свято швидко проходить. В аматорських садах наших країв і в квітникарських господарствах в основному вирощують червоні з Дарвінових Гібридів, відцвітають приблизно за 11 днів. Проте популярність тюльпанів недарма у всьому світі стабільно висока, їх різноманітність здатне задовольнити навіть самий унікальний смак. Крім усім відомих сортів з квітками келихоподібної форми, існують лилиецветних, Папугові, Торочкуваті, навіть є Махрові, які по вигляду дуже складно відрізнити від півоній. Немає необхідності говорити про різноманітність забарвлень. З відомих на сьогоднішній день близько 2500 сортів, є можливість таким чином скласти колекцію, що продовжити безперервне цвітіння вдасться і до півтора місяця. У міжнародній класифікації нашого часу тюльпани в залежності від будови квітки об'єднали в 10 класів.



види тюльпанів

Клас 1. Ранні прості. Доброго не великим, раннім, келихоподібних або чашоподібним квіткою різних забарвлень, в основному червоною або жовтою. Рослини заввишки до 30 сантиметрів.

Клас 2. Ранні махрові тюльпани. Махрові квітки, невеликі за розмірами, теплі тони забарвлень. Низька інтенсивність розмноження вегетативним способом. Рослини заввишки до 25 сантиметрів.

Клас 3. Тюльпани тріумф. Мають високий і міцний цветонос, бокаловидний великий квітка різних забарвлень з перевагою рожевих, червоних і жовтих забарвлень, але часто бувають і двоколірні квітки. Міцні, щільні, тупі пензлики оцвітини, які володіють стійкістю до дощу і вітру. Висока інтенсивність вегетативного методу розмноження тюльпанів.

Клас 4. Гібриди Дарвинови. Рослини високі - близько 70-80 сантиметрів. Велика листя, великі келихоподібні квітки яскравого кольору, переважно червоного, з повною відсутністю фіолетових тонів. Забарвлення іноді жовта або навіть двоколірна. Міцні листочки оцвітин стійкі до вітру та дощу. У зрізку тюльпани дуже довго зберігають декоративність. Мають відносну стійкість до вірусної мозаїці. Середня інтенсивність розмноження. Великі дочірні цибулини, які швидкими темпами дають квітуче доросла рослина.

Клас 5. Пізні прості. Збірний клас в собі об'єднав позднецветущіх, різні за забарвленням, формою і біологічними ознаками сорти тюльпанів. Велика частина квіток має яйцеподібну форму. Рослини висотою до 80 сантиметрів з хорошою інтенсивністю розмноження. До несприятливих умов володіє витривалістю.

Клас 6. Тюльпани лилиецветних. Відмінні подовженим квіткою і витонченими келихами. Гострі, вузькі листочки оцвітини, відігнуті назовні, мають різну забарвлення. Рослина висотою до 80 сантиметрів. Середня інтенсивність розмноження. Лилиецветних тюльпани, заражені вірусом мозаїки, мають дуже вузькі листочки, які утворюють на дні келиху просвіти.



види тюльпанів

Клас 7. Тюльпани бахромчаті. Високорослі або середньорослі рослини. Бахромою прикрашені квітки - великим числом виростів і розтинів на краю лепесточков. Тюльпани бахромчаті сталися внаслідок випадкових мутацій, в яких не останню роль зіграли Котедж і Дарвинови тюльпани.

Клас 8. Тюльпани зеленоцветковой. Низькорослі і середньорослі рослина, що мають зелені широкі смуги на келиху посередині лепесточков оцвітини. У пелюсток загострені кінчики.

Клас 9. Тюльпани Рембрандта. У цей збірний клас увійшли триколірні сорту. Рослини заввишки до 70 сантиметрів. Це в основному тюльпани пофарбовані строкато. Різні плями і штрихи на полі пелюсток і даних тюльпанів закріплювалися з роками на генетичному рівні. Однак строкато пофарбовані тюльпани в основному є ураженими пестролепестности вірусом.

Клас 10. Тюльпани попугайні. У цих тюльпанів самий екзотичний і незвичайний вигляд: глибоко порізані краї пелюсток, які закручені як у декоративних птахів пір'я. Вони іноді бувають хвилясті і також нагадують пташині розпатлані пір'я. У тюльпанів попугайних широко розкрився квітка може досягти діаметра навіть в 20 сантиметрів. Забарвлення у цих квіток буває дуже різною, від чисто білої і навіть до пурпурно-чорного забарвлення, також бувають двох і триколірні квітки. Хороша інтенсивність розмноження.

Джерело