Усі батьки хочуть, щоб їхні діти мали здорові, красиві, рівні зуби. Але не усі знають, що негативні зміни в прикусі починають відбуватися з самого дитинства. З іншого боку, якщо знати причини викривлення зубів, які приведуть до неправильного прикусу у дитини, можна заздалегідь вжити заходи і уникнути можливих проблем в майбутньому.

У більшості випадків патології прикусу спостерігаються у дітей, яких вигодовували штучно. Це пов’язано з будовою нижньої щелепи у немовлят – вона значно поступається по розмірах верхній. Так народжуються усі немовлята – це їх особливість анатомічної будови черепа. Щелепи дитини вирівнюються впродовж першого року життя в результаті природного вигодовування. Якщо немовля годувати з пляшки, дитині не доводиться рухати щелепою, вона повинна тільки ковтати молоко, яке витікає, адже соска у більшості випадків має великий отвір. Виходить, що дитина не задіює нижню щелепу і її розміри все більше і більше відстають від верхньої.

Згодом малюку вже треба переходити до твердої їжі, але дуже часто діти роблять це неохоче. Якщо дитина не харчуватиметься твердою їжею, це позначиться на роботі жувального апарату – кістки не розвиватимуться так, як потрібно. Це може привести до неправильного розташування і викривлення зубів. Також така помилка може негативно відбитися на прикусі. Наприклад, уникайте закидання голівки малюка.

У більшості випадків дефекти прикусу і криві зуби супроводжуються неправильною осанкою: голова розташовується вертикально до осі тулуба, але витягнута вперед (тобто шия знаходиться постійно під нахилом). Важливу роль грає і час прорізування зубів. Терміни можуть порушитися внаслідок нестачі в організмі мінералів, таких як кальцій і фтор.

У випадках, коли у дитини є шкідливі звички, дефекти прикусу і неправильно сформовані зуби зустрічаються набагато частіше. Не треба відноситися поблажливо до звичок дитини, наприклад до смоктання пальця. А ще не варто допускати, щоб дитина прикушувала губи. Виходить, що зуби зрушуються на товщину пальця або предмета, який постійно смокче дитина. Це приведе до діастеми – щілини між зубами, видимої неозброєним поглядом.