Малювання піском «Sand-Art» - це можливість зануритися у казковий світ фантазій, створити химерні образи, і стати творцем прекрасного. Створюючи картини піском, ви поринаєте у захоплюючий процес, що неодмінно охопить усі сфери почуттів, пробудить творчий потенціал, розслабить та надихне водночас. Малювання піском – заняття, яке буде цікавим як дітям, так і їх батькам.

З педагогічного та психологічного аспектів ігри з піском дуже важливі, оскільки пісок прекрасний, матеріал для творчості, експериментів, пізнання та конструювання. Дитина занурюється у гру з піском фізично та емоційно.

Саме тому терапія піском має дуже важливе значення, оскільки при цьому у дітей концентрується увага та допитливість. Дитина готова пізнавати нове і пробувати себе в новому, створювати уявні образи, працювати руками і отримувати нові враження та задоволення. Усе це і закладено в основу терапевтичного ефекту для дитини, коли гармонійно поєднаються розум, тіло і душа. Малювання піском добре й тим, що під час процесу можна змінити малюнок, намалювати новий, доповнити його деталями чи героями. Малюючи піском, не треба чекати, коли він висохне, не треба користуватися гумкою.

У процесі піскової терапії у дітей підвищується тактильна чутливість, розвивається дрібна моторика рук. Крім того, це вид активного відпочинку, який приносить задоволення та розслаблення. Пісок м'який, тягучий і це подобається і дітям і дорослим. Терапія піском позитивно впливає на психічні процеси (увагу, уяву, пам’ять, логічне мислення, зорове та слухове сприйняття), допомагає формувати у дітей такі навички, як створення композиції, правильної пропорції зображення. У дитини розвивається точність та координація рухів, ручки стають гнучкіші. Діти навчаються діяти за словесними інструкціями, а також власними силами досягати поставленої мети.

Дослідження довели, що, під час піскової терапії, дитина не тільки опановує практичні навички та здійснює творчі задуми, а й розширюють світогляд, вчиться творчо мислити, та бачити прекрасне у повсякденному. Для того щоб приступити до малювання піском, вам необхідно приготувати: дерев'яний ящик, скло або оргскло та лампа.

У ящику необхідно зробити отвір необхідного вам розміру, і закрити його склом. Розміри цього отвору визначайте самі, враховуючи бажану площу майбутнього малюнка. Обробіть краї скла, щоб вони не були гострими. Для малюків взагалі бажано використовувати оргскло, яким дитина не зможе поранитися.

Поверх оргскла необхідно покласти аркуш білого паперу, який бажано закріпити скотчем. Цей захід допоможе додати матовості. Після цього зробіть в ящику невеликий отвір і помістіть всередину лампу.

Підготуйте матеріал для самого малювання. Якщо ви використовуєте пісок, промийте і ретельно висушіть його перед малюванням. Зверніть увагу, що використовувати можна абсолютно будь-який дрібний пісок, а не тільки кварцовий. У вас все готово — вам залишилося тільки дочекатися темряви і почати малювання. Не варто намагатися відразу ж виконувати складні динамічні малюнки. У малюванні піском, як і в будь-якому іншому виді діяльності, діє правило «від простого до складного». Трохи терпіння і посидючості — і малюнки вашої дитини почнуть по-справжньому дивувати глядачів!

pic