Як нам всім відомо, оптимальна температура для їх зберігання овочів повинна бути ближче до нуля (+1 - + 3 ° С) при високій відносній вологості (90-95%). Тоді овочі не гниють і не пересихають. У щасливих власників погребів і підвалів такий режим витримується практично автоматично. А от власники міських квартир відчувають зі зберіганням запасів певні труднощі. У квартирі - сухо і тепло, овочі починають або псуватися або сохнути, або проростати. А на балконі і лоджії - температура нестабільна. Те холодно, то не дуже. Їх там просто і заморозити можна.

Тим часом, створити практично ідеальні умови для зберігання картоплі, моркви та інших овочів можна і в міській квартирі. Досить зробити простий термоконтейнер, він же домашній «льох» для зберігання овочів на балконі або лоджії. Функція термо-контейнера полягає в тому, щоб служити термоізольованим кожухом для ящика з овочами, який в нього поміщається, і завдяки внутрішнього мікроклімату, овочі в домашніх умовах зберігаються як в погребі.

1. Робимо дно домашнього «льоху»

На підлогу балкона укладається утеплювач. Краще всього використовувати в даному випадку екструдований пінополістирол (пінопласт). Він твердий і здатний витримати досить велике навантаження. Розмір утеплювача повинен бути більше, ніж продуктового короба по кожній стороні приблизно на 15 см, тому на цій підставі крім короби з продуктами необхідно буде ще зібрати сам контейнер. На утеплювач стелиться лист фанери або ДСП такого ж розміру. Дно термоконтейнера готово.

Важливо! Якщо Ви використовуєте при побудові домашнього «льоху» матеріали з дерева (бруски, фанера і т.д.), їх краще заздалегідь просочити відпрацьованим машинним маслом або соляркою, і добре просушити. Це запобігає загнивання дерева, що може настати з часом.

2. Збираємо коробку для овочів, або інших продуктів

Короб можна зібрати з 6 листів фанери, або аналогічних листів інших дерев'яних матеріалів. Все просто: збирається скелет із брусів, і далі робиться обшивка цих брусів. Верхню кришку необхідно повісити на петлі. Якщо висота вашого льоху планується велика, то можна робити не верхню кришку, а наприклад, передні дверцята, для доступу до овочів. До зовнішньої сторони короби, з усіх боків кріпимо бруски, висотою 5 см, для забезпечення рівномірного поширення тепла між зовнішніми стінками короба і внутрішніми стінками термоконтейнера. Зібраний нами короб, кріпимо до дна, яке ми попередньо підготували, але так, щоб він був у центрі, і як описано трохи вище, по краях залишалося від 15 до 25 см, залежно від інших компонентів.

Важливо! Для більш зручного використання нашої конструкції, у випадку, якщо вона відкривається спереду, з боків продуктового короба можна встановити металеві рейки, таким чином зробити як би висувні шухлядки.

3. Встановлюємо термометр

Усередині зібраного вами короба кріпимо термометр. Щоб постійно не відкривати-закривати короб, в ньому можна прорізати невелику щілину, з внутрішньої сторони прикріпити до неї скло, і до скла термометр. Таким чином, ми можемо бачити температуру в нашому «погребі» через скло. В іншому випадку, термометр можна встановити на внутрішню сторону кришки. Є, звичайно, електронні термометри, які знаходяться зовні, а всередині пристосування встановлюються датчики температури. Цей метод індексації температури буде коштувати, як ви розумієте дорожче. Але зате такий електронний термометр можна встановити в кімнаті, і взагалі не виходити на балкон, щоб бути в курсі температури в «погребі».

Також подібний електронний термометр використовується в комплексному електронному приладі, який забезпечує і вимірювання температури, і обігрівальні елементи, а також управління потужністю обігріву і підтримці необхідного рівня температури (купується в спеціалізованих магазинах електрики).

4. Встановлюємо обігрів в нашому квартирному «погребі»

В якості обігрівального приладу, який буде підтримувати в нашому «погребі» необхідну для зберігання температуру, можна використовувати звичайні електричні лампочки, потужністю 40-60-75 Вт. Важливо знати, що сильніше всього в таких конструкціях промерзають кути, тому патрони з лампочками необхідно якраз і розмістити в них. Для пожежної безпеки, лампочки краще замостити в жерстяні банки (консервні або з-під пива), тільки виконавши в них спереду невеликі отвори, щоб видно було через вентиляційні дірочки працездатність ламп. З'єднання - послідовне. І просвердливши вузький отвір в нижній частині ящика, вивести проводку. Для включення / виключення, можна використовувати перемикач. Включати лампи для обігріву потрібно тоді, коли температура за вікном морозна, і в коробі також 0 ° С і менше.

Також можна використовувати більш складні прийоми обігріву короби, наприклад: - Встановити в коробі датчик контролю температури ТУДЗ-1, або що-небудь аналогічне, що, я думаю, вам зможуть запропонувати при описі вашого пристрою в спеціалізованому магазині електрики. Регулятор, що знаходиться в цьому приладі, дозволить встановлювати необхідний температурний режим.

5. Робимо термоконтейнер, він же зовнішній короб

Контейнер для зберігання продуктів являє собою звичайний ящик з фанери, ДСП, ДВП, просто дошки або оргаліту. Можна використовувати практично будь-який готовий, достатнього обсягу предмет у вигляді ящика, або зробити його самостійно, і перерахованих вище матеріалів. При пошуку матеріалів для даної статті, я зустрічав відомості, що в якості контейнера використовувалися навіть старий неробочий холодильник, або коробка з-під старого телевізора. Потрібно тільки визначитися, яка кількість овочів або інших продуктів Ви намірились в ньому зберігати. Отже ...

Щоб зібрати контейнер, потрібно слідувати такій послідовності:

1. До вже готової скриньки для овочів, кріпимо до брусів стінки (фанера, ДСП ...), розмір яких по сторонах і у висоту на 15 см більше самого ящика. А на краю прикріпіть знову бруси, тільки вже товщина їх залежить від наповнення з наступного пункту.

2. Коли ви зробили цю обшивку, прикріпіть на клей до неї пінопласт. Дивіться за Вашим місцем проживання. Якщо взимку на балконі у Вас дуже холодно, тоді шар пенопластовой обшивки 10 см, в іншому випадку можна використовувати 5 см шар. Якщо немає можливості дістати пінопласт, тоді можна використовувати тирсу або шлаковату, на крайній випадок - стьобаний матрац.

3. До крайніх брусів знову кріпимо чергові стінки з фанери або ДСП. Таким чином, виходить ще один каркас.

4. Не забуваємо про дверцятах або кришці, яку необхідно прикріпити на петлі навпроти дверцята або кришки доступу в ящик з продуктами. До внутрішньої сторони кришки можна також прикріпити шар пінопласту або стьобаного матраца.

Підсумком всіх перерахованих вище пунктів повинен вийти такий собі «бутерброд». Хочу перерахувати ще раз коротко прошарку:

1. Короб для продуктів 2. Бруски 3. Шар фанери, ДСП ... 4. Бруски + утеплювач (пінопласт, тирса, вата, матрац) 5. Зовнішній шар фанери або ДСП.



pic

Джерело: http://sam.dobro-est.com/