Завдяки великій розмаїтості сортів капусти білокачанної вживати її у свіжому вигляді можливо практично цілий рік. Правда, для тривалого зберігання підійдуть аж ніяк не всі сорти. Що може бути краще - в будь-який день, незалежно від того, скільки грошей у тебе в кишені, мати можливість їсти смачні і корисні овочі та фрукти? Сьогодні ми поговоримо про капусту. Про те, якими способами можна зберегти знятий урожай до весни.

Як підготувати капусту до зимівлі?

При знятті врожаю, капусту краще не зрізати, а витягувати із землі. Після того, як вилки виявилися поза грунту, їм потрібно дати час "вилежатися" - якщо погода хороша, можна залишити капусту прямо на ділянці приблизно на добу. Після цього кожен качан слід уважно оглянути на предмет наявності хворобливих утворень, гниючих ділянок. Ідеальними для зберігання вважаються щільні вилки без яких-небудь пошкоджень.

При якій температурі зберігати капусту?

Ідеальні для зберігання умови: температура повітря від -1 до +3°С, вологість не менше 90%, можливість провітрювати приміщення. При мінусовій температурі вилки можуть замерзнути, а при температурі вище +5° С почнуть засихати, або, навпаки, гнити. Вкрай важливо, щоб льох, в якому буде замовити капуста та інші овочі, був чистим, без грибка і цвілі на стінах. Бажано також, щоб в сховище було два термометра.

Якими способами можна зберегти капусту до весни?

"Піраміда". Капусту оглядають, прибирають листя, які нещільно прилягають, і потім складають качани один на одного. Побудова йде таким чином, щоб кожен з качанів верхнього рівня упирався на чотири качана нижнього рівня. Це робиться для того, щоб повітря "гуляло" усередині піраміди і забезпечувався доступ до кожного вилку. Даний спосіб хороший для тих дачників, які зібрали високий урожай капусти, але не мають достатніх площ для його зберігання.

У підвішеному стані. До стелі прикріплюється довга балка, на якій і буде висіти капуста. До цієї балки за допомогою мотузки прив'язують кожен з качанів. Мотузкою обв'язують довгий хвостик капусти (качан).



pic

У харчовій плівці. Кожен качан капусти слід звільнити від погано прилеглих листя, аж до "білого аркуша". Качан слід обрізати, що називається "під корінь". Далі кожен вилок необхідно щільно укутати плівкою. Під час цієї процедури стежте за тим, щоб між капустою і плівкою не залишалося повітряних капсул. Обернути вилки плівкою потрібно мінімум в 2 шари.



pic

На ґратчастих полицях у погребі. Для цієї мети можна використовувати звичайні решітки, встановлені в ящиках або на полицях льоху.

В земляних канавах. Після того, як урожай зібраний, виривають канави. У ці канави викладаються вилки капусти качан вгору. Зверху капуста засипається шаром землі.

В глині. Для того, щоб зберегти капусту цим способом, слід до кожного качану прив'язати мотузку, зняти відстаючі листя, і тільки потім кожен вилок потрібно обмазати густий глиною. Після того, як глина висохне (на відкритому повітрі), капусту переносять в льох і підвішують до балок. Цей спосіб надійно захищає вилки від гниття, в'янення і розвитку всіляких хвороб.

У піску. Капусту, придатну для тривалого зберігання, складають у коробки і пересипають піском.

В газетах. Кожен качан обертається 1-2 газетами. Закутані газетами вилки можна зберігати просто на полицях льоху.

Що стосується качанів, які не підходять для тривалого зберігання в цілому вигляді, їх можна переробити - зробити квашену капусту, яка надзвичайно корисна для організму і відмінно зберігається протягом всієї зими. При цьому важливо дотримуватися кількох правил:

• Квашена капуста повинна бути покрита розсолом повністю. Якщо капуста буде якийсь час знаходиться без розсолу, то це негативно відіб'ється на її корисності, оскільки поза розсолу, у квашеній капусті знижується вміст вітаміну С.

• Діставати капусту з ємності, в якій вона квас, слід виключно чистими приладами. Після того, як дістали необхідне для їжі кількість капусти, що залишилася в діжці обов'язково потрібно розрівняти і накрити "кришкою" з обважнювачів.

• Зберігати квашену капусту краще всього при температурі близькій нулю ° С.