Коли осінь вступає у свої права, температура наближається до нуля, дощ ллє майже постійно, більшість дачників повертаються в свої міські квартири. При цьому заміський будинок і ділянку залишаються без нагляду. Якщо у вас немає можливості часто відвідувати дачу, до зимівлі потрібно готуватися особливо ретельно.

На грядках після збору врожаю теж залишається безліч справ: потрібно підготувати город і сад до майбутніх заморозків, захистити дерева від гризунів, зробити підзимові посадки овочів і квітів, пересадити рослини, якщо це необхідно.

Щоб завжди було приємно повертатися, заміський будинок потрібно залишати в чистоті, тим більше це врятує його від небажаних гостей: гризунів і комах. Перевірте будинок на наявність несправностей, які можуть призвести до сумних наслідків, приділіть увагу техніці та інших предметів побуту.

План робіт в дачному будинку:

•Навести в будинку порядок, зробити вологе прибирання.

•Перепрати постільну білизну, рушники, одяг, покривала та інший текстиль.

•У шафу з чистим одягом покласти таблетки від молі, особливо якщо там є вовняні речі.

•Посуд вимити, накрити рушником або прибрати її в коробки, якщо є ймовірність проникнення мишей.

•Накрити плівкою або тканиною меблі і шафи.

•Електроприлади відключити, протерти сухою ганчіркою або спеціальним засобом для техніки , укутати плівкою від вологи і пилу, але краще відвезти, так як від зайвої вологи взимку вона може вийти з ладу.

•Продукти тривалого зберігання (макарони, крупи) краще пересипати в банки з щільною кришкою і заховати.

•Можна розкласти в будинку гілочки сухого полину або бузини, їх запах не люблять гризуни.

Не забудьте:

•Вимкнути всі електроприлади і перевірити справність електропроводки в будинку.

•Перекрити газ.

•Злити воду з усіх ємностей і труб, щоб їх не розірвало від перепаду температур.

•Перевірити дах на наявність протікань і провести ремонт, якщо це необхідно.

•Закрити всі вікна і кватирки.

•Змастити маслом всі замки, накрити їх пакетом або пластиковою пляшкою, щоб вони не заіржавіли.

•Якщо у вас є льох, його бажано продезінфікувати перед закладкою врожаю. Насамперед, потрібно прибрати сміття, змести пил і павутину зі стін, зчистити цвіль з деревини, а потім - провітрити льох. Однак заготовки краще там не зберігати.

Садовий інвентар і територія



pic

Її потрібно максимально очистити від усього, що може викликати спокусу перелізти через паркан випадковому перехожому. Садовий інвентар, техніку, меблі та інше необхідно підготувати до наступного сезону, а потім прибрати.

- Прибрати в будинок або сарай садові гойдалки, гамаки, лавки.

- Перевірити садову техніку (газонокосарку, мотоблок , мотор з колодязя і інш.), очистити і змастити їх машинним маслом, надійно заховати.

- Очистити і починають ручний інвентар, прибрати в сарай.

- Злити воду з басейну, почистити його і накрити плівкою.

- Полагодити паркан і ворота, змастити замки.

- Зняти плівку з теплиць, очистити, продезінфікувати її, скласти і прибрати. Засклені теплиці теж після очищення потрібно продезінфікувати від комах.

- У лазні, при наявності водонагрівальної колонки, злити воду з неї, а також з труб і шлангів, бочок для поливу городу. Бочки перевернути догори дном.

- Заготовити і скласти в сухому місці дрова, на випадок приїзду взимку.

Догляд за рослинами



pic

Крім будинку і території дуже важливо приділити час зимуючим деревах і чагарниках. Город після збирання врожаю потрібно до весняних посадкам приготувати заздалегідь.

Що робити з зимуючими рослинами:

- Обрізати засохлі, хворі і неправильно зростаючі гілки дерев і чагарників

- Провести підгодівлю дерев і чагарників органічними та фосфорно-калійними добривами. - Пересадити рослини при необхідності.

- Очистити відмершу кору між стовбуром і підставами скелетних гілок, там люблять накопичуватися шкідники, а травмовані ділянки обробити садовим варом.

- Побілити стовбури дерев свіжим розчином вапна, це дезінфікує і захищає дерево від морозу. - Обв'язати стовбури дерев від гризунів, наприклад, руберойдом.

- Ліани, які не відрізняються зимостійкістю, слід зняти з шпалер (наприклад, плетуться троянди, деякі клематиси, і інш.)

- підгорнути і вкрити неморозостійкі рослини лапником або укривними матеріалами (лутрасилом, спанбондом). До речі, у продажу трапляються спеціальні накривні курені з нетканих матеріалів.

- Мульчувати зимуючі багаторічні квіти, землю навколо ягідних кущів, а також пристовбурні кола плодових дерев.

- Викопати цибулинні рослини, що не зимують у грунті.

- Перекопати грядки після збору врожаю і внести органічні і мінеральні добрива.

Джерело: http://olympica.com.ua