Майже кожна господиня намагається зберегти вітамінне багатство фруктів і ягід про запас, щоб взимку заповнити дефіцит вітамінів у їжі для своїх рідних. Такі заготовки в домашніх умовах отримують за допомогою заморожування продуктів, сушки, консервування варення і компотів тощо. Правильно зберегти зібрані плоди до наступної весни, щоб в них залишилися всі вітаміни - це ціла наука. Головне - правильно підготувати зібрані плоди до процесу заморозки.

Зробити це нескладно. Попередньо морозильну камеру потрібно вимити, щоб там не було сторонніх запахів. Для пакування підійдуть пакети, контейнери від напівфабрикатів, фольга. Щоб прискорити процес заморозки, покладіть ягоди, шматочки фруктів, нарізану зелень тонким шаром на дно морозильної камери.

З фруктів непридатні до глибокого заморожування груші. Вони стають борошнистими і кашоподібними. А з овочів не люблять мороз помідори, зелений салат і свіжі огірки, тому що містять занадто багато води.

ЯК ЗАМОРОЗИТИ ФРУКТИ ТА ЯГОДИ

Заморожуйте тільки повністю дозрілі, але не перезрілі плоди. Фрукти спочатку вимити і лише потім видалити стебла і листя. Інакше плоди вберуть дуже багато води і втратять багато поживних речовин.

Ніжні плоди, наприклад малину, потрібно заморожувати на підносі при температурі -25 ° (швидке заморожування) близько 1/2 години. І тільки потім можна укласти її в пакети або лотки.

Заморожена полуниця після розморожування як правило розкисає. Наша порада: зробіть з неї пюре, додайте небагато цукрової пудри (на 1 кг ягід від 100 до 200 г цукру) і заморозьте пюре в лотках. (Діабетикам слід відмовитися від цукрової пудри). Ягідне пюре - прекрасна основа для десертних кремів з сиром, вершками або кефіром, для холодних страв і фруктових соусів.

Якщо влітку ви не хочете годинами простоювати на кухні, переробляючи весь свій урожай в джеми, плоди можна просто заморозити, а потім зробити з них джеми невеликими порціями в міру потреби.

СПОСОБИ ЗАМОРОЖУВАННЯ ЯГІД І ФРУКТІВ

Ягоди і фрукти у звичайній морозильній камері можна заморожувати кількома способами.

Розсипом. Підготовлені ягоди розкладають тонким шаром на піднос, сито, по дну широкої ємності і ставлять в камеру для попередньої заморозки. Через 2-3 години (можна і раніше, в залежності від того, яку температуру підтримує тип вашого холодильника) заморожені ягоди дістають, пересипають в поліетиленові пакетики або в герметичні ємності для подальшого зберігання в морозильній камері.

Таким способом заморожують ягоди, які можуть «пустити сік». Якщо їх заморожувати одночасно в пакеті, то є ймовірність того, що вони «злипнуться» і втратять свій зовнішній вигляд.

Масова заморозка. У цьому випадку порцію ягід або фруктів поміщають в пакет або ємність і заморожують. Цей варіант підходить для всіх видів смородини, горобини, журавлини, аґрусу, абрикосів, черешні та інших досить твердих ягід.

Заморожування ягід у цукрі. Перед заморожуванням в ємність, що герметично закривається, поміщають пошарово ягоди і цукровий пісок. Після цього ємність ставлять в морозильну камеру.

Заморожування ягід у цукровому сиропі. Аналогічно попередньому способу, але замість цукрового піску використовується цукровий сироп. Його варять у співвідношенні 1:2 або 1:3 (цукор і вода). Чим концентрованіший цукровий сироп, тим повільніше йде процес заморожування. Ягоди поміщаються в ємність, у яку потім вливають цукровий сироп. Замість води при приготуванні сиропу можна використовувати натуральний сік (не обов'язково з тих плодів, які ви заморожуєте).

Заморожування соку або пюре з ягід і фруктів. Готується сік будь-яким з доступних методів (соковижималка, перетирання через сито, наприклад, ягід малини, ожини), додається цукор, перемішується до розчинення і наливається в ємності. Все поміщається в морозильну камеру.

Щоб заморожені ягоди та фрукти займали менше місця, їх зберігають переважно в брикетах або поліетиленових мішечках. Сформувати прямокутні брикети дуже легко - при заморожуванні продукти в пакеті поміщають у спеціальні форми. У якості форм можна використовувати розрізані пакети від соку, ємності для зберігання продуктів. Після заморожування сформований брикет просто виймають із форми.



pic

Заморожуючі продукти, потрібно пам'ятати: всі вони повинні бути свіжими, гарної якості. Овочі та фрукти необхідно перебирати і залишати для заморозки найкращі екземпляри. Потім їх ретельно промивають під проточною теплою водою. Різати овочі і фрукти можна і дрібно, і крупно. Все потрібно розділити на невеликі порції, упакувати в підготовлену пластиковий посуд або поліетиленові мішечки і покласти в морозильну камеру холодильника.