Як через деякий час буде виглядати ваш одяг, залежить, в першу чергу, від якості тканини, з якої він зшитий. Величезне значення для продовження життя речей має також правильний догляд за ними. Купуючи в магазині нову річ, слід звернути увагу на рекомендації з догляду, які зазвичай розміщують на ярличках.

Догляд за виробами з льону та їх властивості

Лляне полотно має гладку поверхню і матовий блиск. Вироби з льону мало брудняться, прекрасно вбирають вологу і при цьому швидко висихають. Лляне полотно відрізняється особливою міцністю. Лляні полотна можна кип'ятити. Температуру прання вибирають в залежності від оздоблення тканини. Кольорове полотно перуть при температурі 60 градусів. Вироби з льону після прання можуть дати усадку. Прасують їх добре розігрітою праскою з зволожувачем.

Догляд за виробами з бавовни та їх властивості

Вироби з бавовни дуже міцні, добре переносять вплив високих температур. Особливість бавовни – його прекрасна здатність вбирати вологу. Недоліками бавовни називають його високе жмакання і сильну усадку при пранні. Бавовна дуже довго сохне після прання. Білі бавовняні рушники та постільну білизну можна прати в машині при максимальній температурі, кольорову білизну - при температурі до 60 градусів, тонку кольорову білизну - при температурі до 40 градусів. Для прання білої білизни використовують універсальні миючі засоби, для кольорового - м'які миючі засоби та засоби без відбілювача. Бавовняні речі можна сушити і в машинному сушінні, але слід пам'ятати, що при цьому вони можуть дати велику усадку. Прасують бавовняні тканини праскою з зволожувачем.

Догляд за виробами з віскози та їх властивості

Віскозне волокно при різній обробці своїм блиском і щільністю може нагадувати шовк, бавовна або навіть вовна. На віскозних волокнах виконують навіть характерні для льону потовщенні нитки. Вироби з віскози добре поглинають вологу, але в мокрому стані втрачають міцність. Тому вимагають особливо обережного прання. Вироби з віскози перуть з використанням м'яких миючих засобів вручну або в пральній машині при температурі 30-40 градусів. Виріб не рекомендується викручувати, тим більше вичавлювати в центрифузі. Прасують віскозу праскою з зволожувачем при температурі 150 градусів (положення терморегулятора - «шовк»).

Догляд за виробами з шовку і їх властивості

Всі шовкові тканини всмоктують вологу, рівну за кількістю половині власної ваги. При цьому дуже швидко сохнуть. Шкірна волога дуже швидко випаровується з поверхні шовку, але при цьому можуть залишатися плями поту, які рекомендують виводити спиртом. Одяг з шовку приємно носити в будь-який час року, так як в холод вона зігріває, а в спеку створює відчуття прохолоди. Шовкові тканини відрізняються міцністю і легкістю. Дорогий одяг з шовкових тканин прийнято віддавати в хімчистку, так як натуральний шовк може сильно полиняти при звичайному пранні. Ні в якому разі не можна терти шовкову річ і викручувати руками. Після прання виріб з шовку необхідно прополоскати в холодній воді, додавши трохи оцту для того, щоб повернути яскравість фарб. Після прання виріб сушать далеко від батарей і прямих сонячних променів. Прасують шовк з внутрішнього боку, не зволожуючи, так як від води можуть залишитися плями. Сухим прасують тільки шовк-туссу з коконів дикого дубового шовкопряда. Інші види шовку прасують у вологому стані. Якщо немає можливості прогладити шовкову річ відразу ж, то рекомендують покласти її в поліетиленовому пакеті в холодильник, де вона може чекати вас декілька днів. Прати шовк вручну можна тільки в трохи теплій воді.

Властивості та догляд за шерстяними виробами

Вовняні тканини дуже добре зберігають тепло, відносно мало забруднюються і не сильно мнуться. Іноді, для того, щоб замини на одязі розпрасувались, досить повісити її у ванній кімнаті або збризнути водою. Вироби з вовни перуть тільки вручну м'якими миючими засобами для вовни. При пранні виріб з вовни не можна терти і викручувати. Вовна не любить довгого замочування. Випраний виріб не вичавлюють, а акуратно промакують, завернувши в махровий рушник. Вовняні речі в мокрому вигляді розкладають на плоскій поверхні. Прасують їх через вологу тканину. Високоякісні вироби з вовни рекомендується віддавати в хімчистку.

Ще декілька порад по догляду за вовною:

- Вовняні вироби можна прополоскати з додаванням 1 ст. ложки винного оцту.

- Пожовкла вовна відновить свій колір, якщо її потримати добу в відрі води з нарізаними шматочками лимону.

- Плями крові на вовні можна спробувати видалити за допомогою таблетки аспірину, розчиненого у невеликій кількості води.

- Плями бруду радять висушити, а потім видалити сухою щіткою.

- Складки та стрілки на вовняних тканинах ефективно розпрасовуються при прасуванні через тканину, змочену мильним розчином з додаванням оцту.

Маленькі хитрощі

Плями на одязі з'являються швидше, ніж новинки хімічної промисловості, що виводять ці плями.

Ось кілька порівняно легких і простих порад, як справитися з плямами:

- Річ у плямах від чорниці замочити на 7-8 годин в кислому молоці, а потім відіпрати у воді з милом.

- Тканину, замазана зеленкою опустити в некип'ячене молоко, а потім випрати.

- Свіжу пляму від яйця засипати сіллю і змочити трішки водою. Через півгодини видалити пляму з сіллю щіткою.

- Пляму від йоду змочують холодною водою і натирають крохмалем до тих пір, поки воно не зникне, а потім річ можна випрати.

- Плями від трави змочують спиртом, а потім річ перуть.

Як визначити, чому ж зіпсована ваша улюблена річ?

Для ефективної боротьби з плямами потрібно знати, до якого типу вони належать. Контури жирових плям розмиті. Чим воно старіше, тим більше набуває матовий відтінок. Жирні плями проникають глибоко в тканину. Плями, що не містять жиру (від пива, фруктового соку, фруктів, вина), мають чіткі межі. Їх колір від жовтуватого до коричневого. Контури таких плям темніші, ніж самі плями. Плями від молока, крові, супу, соусу і т. д. зустрічаються частіше інших. Жир, що міститься в питних, проникає в глибину тканини, а самі плями, зазвичай, затримуються на поверхні. Окислені плями мають різні краї і з часом жовтіють або красніють, а деякі коричневіють. Ці плями утворюються на місці старих під дією світла і кисню. Зазвичай окислюється плями від ягід, фруктів, косметики, чаю, кави, вина, плісняви і т. д.

Поради для прання

Скатертини і серветки, вишиті кольоровими нитками, не полиняють, якщо їх спочатку замочити в насиченому розчині солі, а потім добре прополоскати в холодній воді і тільки після цього випрати, як зазвичай. Дитячі колготки та шкарпетки відпераються легко і швидко, якщо їх замочити в воді з додаванням борної кислоти. Перучи речі з вовняного трикотажу, можна покласти у воду 1 ст. ложку соди, це освіжить колір виробу та усуне неприємний запах. Якщо річ забруднились тільки в окремих місцях (рукава, комір), то можна почистити ці місця тампоном, змоченим у бензині. Після цього даний виріб потрібно провітрити.

Речі зі штучної замші потребують особливого догляду. Вони швидко забруднюються і втрачають свій оксамит. Їх можна мити теплим мильним розчином, але не стирати, а саме мити, розкласти на столі або підвісити на плечиках. Намагайтеся, щоб миючого розчину було якомога менше. Шкіряну сумку чистять косметичним кремом, його наносять тонким шаром і натирають так, щоб не залишилося слідів жиру. Сильно забруднену сумку протирають тампоном, змоченим в мильній піні, а потім вже чистять щіткою з кремом та полірують до блиску.

Шкіряні пальта, сумки, валізи та інші подібні вироби можна почистити розчином, що складається з води, мила, нашатирного спирту, а потім протерти до блиску ганчірку, змоченою касторовим маслом.

Джерело: http://dianora.ua