Скільки потрібно праці для вирощування овочів. Приходить осінь, і городник задається питанням, як можна довше зберегти вживання свіжої продукції з овочів. Кожна людина помічає, після вживання в літній-осінній період свіжих овочів і фруктів значно організм оздоровлюється. А те, що взимку купується свіжа продукція з теплиць, особливого здоров'я не приносить.

ПОМІДОРИ НА ЗИМУ

Здавалося б, що південна культура не може надходити з городів до столу в пізню осінь чи тим більше взимку, але це не так. Помідори можна і потрібно правильно зберегти як можна довше. Для цього перед загрозою заморозків збирають всі помідори незалежно від стиглості, сортують за ступенем стиглості (зелені, молочні, бурі, стиглі) і відповідно організовують зберігання.

Якщо розміщувати всі помідори разом, етилен, який виділяється при дозріванні, прискорить дозрівання зелених плодів, скорочуючи період вживання помідор. Тому стиглі помідори потрібно зберігати при температурі 1-20 С, бурі - 4-60, молочні і зелені 10-120 С.

ЦИБУЛЮ НА ЗИМУ

Збір цибулі відбувається тоді, коли зелене перо перетворилося на половину, а то і більше на суху масу. Бажано перед опадами. Полив лука припинений ще за 2-3 тижні до збирання, що поліпшить лежкість і якість цибулин. Розстеляють кулею в один плід в будь-якому місці, де можна забезпечити просушування і оберегти від можливих опадів. Добре, якщо буде провітрювання, що прискорить висушування лука.

Висушений цибулю очищають від сухих покривних листків і відрізають суху частину листя. Складають в ящики, сітки і відправляють на зберігання в сухе прохолодне приміщення. З часником надходять також.

КАРТОПЛЯ НА ЗИМУ

Прибирання картоплі відбувається після повного висихання наземних стебел. Верхня покривна шкірка не повинна легко чиститися як влітку. Викопують вручну, якщо ділянка невелика. На великих площах застосовують невеликі трактори, повний фермерський комплект з прибирання картоплі, використовують допомогу коней та ін.

Збирають бульби в мішки або насипом в причепи, перевозять у приміщення, де можна сховатися від дощу і світла. Урожай повинен відлежатися протягом 2-3 тижнів не більше. За цей час все, що повинно було піддатися гнилі, загниє, а хорошої якості бульби підсохнуть і увійдуть у стан спокою.

Перебираючи картопля, відбраковують з псуванням, гниллю. Сортують за сортами, на посадкову фракцію, безпосередньо для вживання в їжу і на дрібну. Пакують у мішки або сітки і укладають в льохи, підвали, сховища, туди, де можна створити оптимальні умови зберігання.

КОРЕНЕПЛОДИ НА ЗИМУ

Найбільш поширені коренеплоди, які вирощують більшість городників: морква, столовий буряк. Зберігання коренеплодів практично однаково, варто тільки враховувати, що морква має ніжні покривні тканини і вони легко піддаються пошкоджень і втрати вологи.

В залежності від погоди та кліматичних умов термін збирання моркви і буряка припадає до перших заморозків. Ранній збір овочів небажаний, плоди ще не встигли повністю підготуватися до зберігання й швидко псуються під час зберігання. Пізній термін збирання загрожує подмораживанием овочів. Приблизний термін збирання - середина жовтня.

Якісні коренеплоди моркви і буряків упаковують в сітки, мішки, ящики і залишають на ніч для повного охолодження. Вранці, до настання тепла коренеплоди моркви і буряків відправляють в холодне приміщення для зберігання. Якщо овочі на зиму внести зігріті денним сонцем в холодний підвал, відразу утворюється конденсат, який створює сприятливі умови для розвитку хвороб і врожай швидко гине.

КАПУСТА НА ЗИМУ

Капуста чудовий і один з найбільш необхідних овочів для людини. Прибирання капусти відбувається перед заморозками. Хоча цей овоч витримує пару градусів морозу нетривалий час. Раніше не прибирайте, капуста буде погано зберігатися. Приблизно після 15 жовтня, орієнтовно по погоді, перед загрозою заморозків.