Країни Середземномор'я - батьківщина всіх бобів. У давні часи, саме з цього регіону, мореплавці привезли овочевим культурам бобів в Африку, Америку і Європу. Про це свідчать зерна обвуглених бобів, періоду бронзової доби, знайдені археологами при розкопках поселень, на території Італії, Іспанії та Швейцарії. Відомо також, що боби були присутні в щоденному раціоні римлян, єгиптян, греків. Особливо в Римі смажені солодкі боби отримали таку популярність, що продавалися так само, як зараз на наших вулицях торгують насіннячками.

У наш час боби використовують не тільки в їжу, але і в лікувальних цілях, тому дуже важливо правильно зібрати і зберегти боби на зиму. Роблячи запаси в якості лікарської сировини, у травні зривають квіти і плоди, у міру їх дозрівання. Збирання харчових бобів починають при дозріванні середніх і нижніх стручків. З метою отримання насіннєвих бобів, прибирання починають у фазі повної зрілості.

Корисність цієї рослини вчені доводять тим, що овочеві боби багаті на білки, вуглеводи, клітковину, жири, органічні кислоти. До того ж це бездоганне джерело вітамінів С, В, РР, Е, солей мінеральних речовин, фосфору, калію і каротину.

Найчастіше лікарі радять боби тим людям, які страждають на авітаміноз, дистрофію (зниження м'язової маси тіла), діабет. Вони також стверджують, що боби корисні при захворюванні печінки і нирок, запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються послабленням стільця, а також важкої фізичної і розумової роботою, пов'язаною з сильними енергетичними та нервовими напругою.

Недостиглі плоди бобів - хороша зброя, щоб попередити гіповітаміноз і недостатність вітаміну С. Боби часто застосовуються і в народній медицині. Так як вони є сечогінним, терпким і протизапальним засобом. Надають протидіабетичний дію, як активні стимулятори ендокринної системи і нормалізують обмін речовин при ожирении.

У нетрадиційній медицині при розладі шлунково-кишкового тракту, рекомендується вживати розварені, розтерті в пюре боби. Це має в'яжучу і протизапальну дію. Добре зварені в молоці боби, після чого ретельно подрібнені, застосовуються зовнішньо як примочки при запаленнях шкіри, абсцесах і фурункулах.

Боби містять велику кількість клітковини і пектинів, тому вони рекомендуються як сорбент, що очищає кишечник від токсинів, у разі забруднення організму радіонуклідами та солями важких металів. Особливо це необхідно для жителів екологічно несприятливих районів. Як вже говорилося, боби є хорошим терпким і сечогінним засобом, особливо ефективні у вигляді відварів.

Щоб приготувати відвар необхідно:

2 ст. л. сухих овочевих бобів залити 400 мл холодної води, довести до кипіння і варити 10 хвилин, залишити до повного охолодження і відфільтрувати. Приготований відвар приймати по 50 мл 4 рази на день.

Крім того, можна приготувати настій з квіток бобів для вмивання. Для цього потрібно 2 ст. л. сушених квіток облити 0.5 л окропу, витримати 2 години і профільтрувати.

Боби, безумовно, корисний продукт, але, тим не менше, мають деякі протипоказання.

Наприклад основною забороною для вживання бобів є гломерулонефрит, оксалурія і подагра, де протипоказані пурину, на які так багаті боби. Також не рекомендується вживати боби в сирому або в погано провареному вигляді, що може стати причиною отруєння, так як вони містять токсичні речовини, що нейтралізуються тільки під час термічної обробки. Ще однією забороною на вживання бобів є коліки при запальних захворюваннях товстого кишечника.

Джерело: http://toyhealth.ru