Цибульне лушпиння - один з резервів підвищення врожайності. Його відвар містить повний набір таблиці Менделєєва: кальцій, калій, марганець, магній, залізо, мідь, селен, хром, бор, мідь і т.д. Лушпиння вбиває патогенну мікрофлору в ґрунті, одночасно підживлює рослину мікроелементами. Діє на рослини, як настоянка женьшеню на людину. Відвар і настій стимулюють ріст рослин. Вони стають більш стійкими до хвороб і шкідників.

Цибульна лушпайка дуже корисна для огірків.

Як тільки помітите найменше пожовтіння листя огірків, візьміть дві пригорщі цибульної лушпайки, покладіть в емальований 10-літровий посуд, налийте доверху води і прокип'ятіть 5 хв. Знявши відвар з вогню, дайте йому настоятися, потім процідіть.

На відро води візьміть 2 л відвару. Обробіть із обприскувача або з лійки листя огірків. Тільки робіть це вранці. Лушпайка, що залишилася після проціджування, - відмінна мульча.

При зараженні огірків павутинним кліщем використовуйте для обприскування рослин настій лушпайки цибулі (200 г лушпайки настояти в 10 л води 4-5 днів, процідити). Провести не більше трьох обприскувань із проміжком 5 днів.

Для боротьби з попелицею на овочевих культурах, ефективний такий засіб:

наповніть 0,5 відра цибульною лушпайкою, залийте доверху гарячою водою, настоюйте добу, процідіть, розбавте у два рази водою.

Такий розчин можна застосовувати і для боротьби з колорадським жуком на баклажанах, картоплі. Для захисту яблунь від плодожерки можна обприскувати їх кожним з вищенаведених настоїв після цвітіння в перший же теплий вечір (не нижче 15°С) після заходу сонця.

Обробку повторюють через кожні 7 днів протягом усього періоду льоту метеликів - близько місяця. Для підживлення рослин використовують 10 г цибульної лушпайки на 5 л окропу.

Стовчену лушпайку цибулі застосовують для тривалого зберігання фруктів.

Яблука, груші укладають у поліетиленові мішки та пересипають здрібненою лушпайкою. Коренеплоди не піддадуться поразці грибковими захворюваннями, якщо попередньо, закладаючи на зберігання, опудрити їх здрібненою лушпайкою.

Спробуйте та переконайтеся, що все це працює. І не наносьте шкоди навколишньому середовищу.

Джерело: http://domovyk.com