Через тиждень після Світлого Христового Воскресіння церква відзначає Антипасху або Фомину неділю.

 У цей день християнські традиції тісно переплітаються з народними звичаями, дізнайтеся, які прикмети пов'язані з Антипаскою.

Значення назви цього свята зовсім не в протиставленні його Великодню, як можна подумати, а, навпаки, в її продовженні - це день повторення Пасхи, день, коли апостол Фома повірив у воскресіння Ісуса Христа.

Згідно з Євангелієм, після свого воскресіння Ісус явився своїм учням-апостолам, але серед них не було на той момент апостола Фоми, який не повірив розповідям і поклявся, що ні увірує, поки не побачить вчителя своїми очима. «Якщо не побачу на руках Його ран від цвяхів, і не вкладу пальця мого в рани від цвяхів, і не вкладу руки моєї в ребра Його, не повірю» (Біблія). Ісус з'явився Фомі на восьмий день і лише тоді Хома невіруючий повірив у воскресіння Господа.

Народні прикмети на кожен день травня

Антипасха важливий день для віруючих, хоч він і не належить до 12 найголовнішим християнським свят, але богослужіння в цей день відбувається за всіма канонами двунадесятих свят, в храмах в цей день проходять пишні богослужіння.

Антипасха - світле свято, коли знову згадується чудо Воскресіння Господа Ісуса Христа, тому не можна сумувати, виконувати важкі роботи, потрібно радіти і веселитися.

Не можна було на Фомину неділя сумувати і бути на самоті, проводити день вдома було заборонено, люди виходили на природу і збиралися в великі компанії, ходили в гості до родичів, дарували великодні подарунки.

В цей день не можна займатися важкою працею, не можна працювати з землею, згідно з прикметами, все, що посадити в землю в цей день, загине, не приживеться, не дасть урожай.

Випускницям на замітку: як створити ідеальний образ

Важливий сенс Антипасхи в тому, що вона символізує оновлення світу воскресінням Господа Ісуса Христа, а паралельно з нею відбувається і весняне оновлення - воскресіння природи від зимової сплячки.

На Антипасху закінчується Світлий пасхальний тиждень, в церкві відновлюють обряд вінчання.

Дівчата на Фомину неділю ворожили на наречених і заміжжя по свічках.

Почути дзвін на Антипасху - хороший знак, який обіцяє здоров'я та удачу в справах на цілий рік.

На Антипасху була традиція розбивати глибоку тарілку - на щастя і достаток в сім'ї.

5 подарунків, які не можна дарувати та приймати