Найчастіше ожина асоціюється у нас з дикою рослиною, яку можна знайти в лісі, причому через величезну кількість колючок зібрати врожай її ягід досить складно. Але завдяки селекціонерам на сьогоднішній день ми можемо насолоджуватися різноманітними видами ожини садової, яку сміливо можна виростити у себе на ділянці.

Відповідне місце

Як і для будь-яких інших рослин, для ожини перед посадкою слід підібрати відповідне місце. Ділянка для посадки повинна бути добре освітлена, незважаючи на те, що кущі ожини можуть рости і в півтіні, їх ягоди будуть значно рясніші, а цвітіння набагато гарнішим, коли кущі будуть дозрівати на сонці. Крім того, рекомендовано встановлювати опори для росту кущів ожини, наприклад, підійдуть такого плану кріплення, як для винограду. Такий нехитрий спосіб допоможе прискорити процес дозрівання ягід і спростить процедуру збору. При виборі місця для посадки ожини, слід враховувати наявність протягів, особливо небезпечні холодні потоки повітря в зимовий період, адже ні для кого не секрет, що морозостійкість даної ягоди досить таки низька.



pic

Оптимальний полив

Набагато спокійніше ожина переносить нестачу вологи, ніж її надлишок, тому варто вам занадто рясно полити ягоду і не дати її коріння можливості підсохнути, як рослина може почати підгнивати. Тому, не варто поливати ожину, якщо хоча б раз на тиждень пройшов рясний дощ, а температура за вікном не піднялася вище +25 градусів. Якщо ж літо видалося спекотним і температура в обідній час на сонці буває вище +35, то поливати слід рано вранці або пізно ввечері, як мінімум, два рази на тиждень.



pic 

Обрізка

Обрізають кущі ожини два рази на рік, перший раз навесні - для формування куща потрібно зрізати занадто довгі пагони, а другий раз - восени, після збору врожаю. Без проріджування кущі ожини будуть старіти і як результат - будуть давати погані врожаї.



pic

Зимівля

Все залежить від кліматичних умов, в яких росте дана ягода, а також важливу роль відіграє місце, яке ви обрали для посадки. Так, кущ ожини, посаджений на протязі, в лютий мороз виживе навряд чи, а ось у вкритого на зиму куща, захованого від сильних вітрів, шансів для виживання набагато більше. Для укриття підійде найпростіша поліетиленова плівка присипана зверху снігом. Звичайно, дуже багато залежить від сорту.



pic

Добрива

Ожину слід обов'язково удобрювати, робити це потрібно як мінімум чотири рази на рік;

перший - ранньою весною, після того, як зійде сніг, кущі ожини потрібно удобрити азотом;

вдруге удобрювати кущі ожини потрібно в період цвітіння, для цього краще використовувати калійні і фосфорні підгодівлі;

втретє слід вносити відсутні мікроелементи в момент плодоношення.

четвертий раз удобрюють ожину восени, коли закладаються бруньки для нового сезону.



pic

Способи розмноження

Розмножують ожину найчастіше живцями, це можуть бути як кореневі живці, так і верхня частина пагонів, а також діленням куща. Живець слід вибирати не більше 6-7 сантиметрів, садять його навесні або восени в грунт, попередньо землю рясно зволожують. Розподілом куща розмножують ожину в кінці сезону, після ділення можна очікувати врожай вже наступного року.