Лаванда - дуже вимоглива рослина, і без відповідного догляду вона не буде цвісти. Але при правильному догляді за цією рослиною, ароматний бузковий килим квітів буде радувати ваш погляд не один сезон. Крім ефектного зовнішнього вигляду, лаванда широко використовується в медицині, косметології, декорі інтер'єрів. Аромат лаванди володіє заспокійливими властивостями і знімає головний біль. Засушені гілочки лаванди захищають одяг від молі і наповнюють будинок тонким ароматом.

Відповідне місце для посадки

На дачній ділянці лаванду слід розташувати уздовж бордюру, стежок або ж на альпійській гірці. Для посадки лаванди потрібно вибирати відкриті ділянки, які добре освітлені сонячними променями. Звичайно, кущі зможуть прижитися і в тіні, але «килимового» цвітіння там добитися не вдасться.



pic

Оптимальний температурний режим

Якщо ви живете в регіоні з досить холодною кліматичною зоною, то лаванду слід висаджувати не в грунт, а у великій вазон або капшо. Це роблять для того, щоб без зусиль перенести рослина в затишне тепле місце при різкому похолоданні.

pic

Полив

Лаванда погано реагує на крайнощі - не можна допускати сильного висушування грунту, але заливати лаванду водою також не слід, оскільки її коріння дуже чутливе до вогкості і може загинути. Справа в тому, що при надмірному зволоженні грунту кореневище зможе просто згнити, а після цього рослину відновити не вдасться.



pic

Добрива

На період цвітіння без внесення добрив не обійтися. Для початку необхідно внести мінеральні добрива, для цього у відрі води розводять пару ложок концентрату, отриманою сумішшю потрібно просто полити кущі лаванди. Також необхідно пам'ятати про азотні і органічні добрива, з ними потрібно бути акуратніше, оскільки вони викликають бурхливий ріст, а не цвітіння.



pic

Обрізка лаванди

Обрізка лаванди виконується, як правило, для формування гарних і рівних кущів. Ця рослина росте часто дуже неоднорідно, а для того, щоб був ефект «лавандового килима», слід обрізати занадто великі пагони. Додаткову «стрижку» необхідно провести після того, як суцвіття відцвіло.



pic

Розмноження

Існує три основних способи розмноження кущів лаванди: живцями, посадкою насіння і діленням куща.

Розмноження живцями

Висаджування лаванди живцями - один з найпростіших способів, потрібно лише укоренити їх на пару сантиметрів у зволожений грунт, накрити плівкою або склом для створення теплого мікроклімату, і чекати поки живці проростуть.

Розмноження насінням

Даний процес досить трудомісткий, тому садівники його використовують вкрай рідко. Спочатку насіння поміщаються в холодильник на місяць, а після цього висаджуються на розсаду в ящики. Утримувати такі контейнери необхідно при певній температурі - від +16 до +21ºС. Після проростання розсаду висаджують у саду, однак квіти потрібно очікувати не раніше наступного року.

Розмноження діленням куща

До осені великі кущі лаванди викопуються і діляться, але для цього ще влітку потрібно вибрати підходящі представники. Спочатку рослину слід підрізати так, щоб між стеблами весь простір був заповнений. До осені кущ слід викопати і поділити на дві частини, кожна з половинок - буде окремим кущем.