Хороший урожай залежить від багатьох факторів, зокрема, наскільки правильно і вчасно була висаджена розсада, як удобрювали грядки, наскільки рясним був полив і найголовніше - чи дотримувався температурний режим.

Догляд за рослинами в теплиці

Хороший полив разом з запиленням і провітрюванням допоможе забезпечити овочам оптимальні умови для гарного врожаю.

Полив і вологість

У парниках мікроклімат відрізняється від того, що розміщується на грядці під відкритим небом, але саме він допомагає домогтися більшого врожаю, останню роль у підтримці потрібної температури виконує оптимальний полив. Томати не люблять занадто вологий грунт або занадто сухий, так що краще дотримуватися норм поливу: до цвітіння - близько 4 літри води на 1 метр квадратний, а після цвітіння - 12 літрів на ту ж площу. Процедуру поливу необхідно виконувати раз на 5 днів. Температура води для поливу не повинна опускатися нижче +22°C. Грунт у теплиці з огірками повинна бути постійно вологим. Надлишок вологи, як і у випадку з томатами, небезпечний побічними ефектами, такими як: опадання зав'язі, відмирання листя, деформація плодів, таким чином урожай помітно знижується. У спекотну погоду в теплиці слід проводити полив щодня, а в похмурі дні - тільки в разі крайньої необхідності. Поливати краще до вечора, коли сонце менш активне, а вода достатньо прогрівається. Якщо після поливу ущільнюється грунт і оголюються корені, то на шланг обов'язково слід надіти розприскувач.

pic

Запилення

Запилення буває природним і механічним, якщо з першим все зрозуміло і відбувається воно само собою, то для другого потрібно щодня струшувати суцвіття. Після чого квіти рослини обприскують, а приміщення теплиці провітрюють. На початку цвітіння огірків запилення виконується механічним методом. Для цього необхідно взяти пензлик, зібрати пилок з чоловічих пиляків і перенести на жіночі квітки. Запилення помідорів проводиться для всіх квіток, що розпустилися. Протягом періоду цвітіння необхідно струшувати помідори, після чого поливати грунт або обприскувати кущ з ручного пульверизатора. Запилення, як правило, проводиться вранці в теплу сонячну погоду і повторюється кожні 3-4 дні.

Провітрювання теплиці

У теплицях не можна допускати застою повітря. Це робиться з метою уникнення поширення хвороб. Провітрювання є обов'язковим для парників з томатами та огірками. Для регулювання вологості повинні бути передбачені кватирки. Для томатів ідеальна температура +19°C-+22°C вдень і +16°C-+20°C вночі. У період цвітіння і плодоношення температура повинна бути на пару градусів вище. Провітрювання слід виконувати обережно через верхні кватирки, не допускаючи протягів. У сонячні дні в полуденний час потрібно спочатку закрити теплицю на пару годин, після чого її провітрити.



pic

Підживлення

Підживлення найчастіше викликає безліч питань - коли його треба починати, скільки добрива необхідно вносити і як часто це робити. Починати підгодовувати рослини потрібно з моменту формування першої зав'язі. Для цього використовують рідкий коров'як, сульфат калію, суперфосфат і деревну золу. Якщо уважно стежити за розвитком овочів у парнику, то можна безпомилково визначити, яких добрив не вистачає рослинам.У разі надлишкового внесення гною або азоту, можна спостерігати, як зменшується бутонізація і при цьому буяють стебла і листя. Якщо внесено недостатня кількість азоту, то це призведе до слабкого листя, яке потім жовтіє і відмирає. Нестача азоту призводить також до того, що листя, пагони і плоди дрібнішають. При калійному голодуванні симптоми проявляються спочатку по краях нижнього листя. Воно буріє, потім засихає і відмирає. Досить рідко, але іноді буває в парниках магнієве голодування, яке проявляється у вигляді хлорозу. При цьому листя світлішає: тканина між жилками листя жовтіє, а самі жилки залишаються зеленими. Щоб у ґрунті завжди був запас поживних речовин, першу підгодівлю варто провести через місяць після висадки розсади, тобто, на початку плодоношення. Після цього підгодівлю виконують в середньому раз на тиждень.

pic

Грунт для теплиці

Температурний режим і рівень вологості, який підтримується в теплиці, ідеально підходить не тільки для рослин, а й для багатьох хвороботворних мікроорганізмів і шкідників. Але якщо продумати і виробити правильну закладку грунту, а потім за ним систематично доглядати, то можна уникнути виснажливої ​​частоти заміни ґрунту. Після висадки розсади всю вільну площу землі вистилають великим шаром компосту. Потім, протягом усього сезону додають мульчуючий шар з соломи і скошеної трави. Великий шар мульчі перешкоджає поширенню фітофтори навіть у тому випадку, якщо її спори потрапили або залишилися в теплиці.

Читайте також: Як вибрати місце для теплиці