Не дарма троянда вважається королевою серед квітів, краса її бутонів - воістину розкішне видовище. Однак ставлення до себе троянда теж вимагає королівського. Для того, щоб виростити здоровий, пишний кущ, необхідний ретельний догляд, що включає грамотний полив, правильну підгодівлю, обрізку, профілактику хвороб.

Доглядати за трояндами потрібно цілий рік, але особливо важлива найперша, весняна обробка троянд.



pic

Зняття зимового укриття

У холодних регіонах весняний догляд за трояндами починається із зняття зимових укриттів, адже троянди набагато частіше страждають навіть не від заморозків, а від вимокання і випрівання кущів навесні. Тому своєчасне зняття укриття - важливий підготовчий етап у догляді за трояндами. Якщо відкрити троянди занадто рано, то сильні весняні морози можуть пошкодити рослини. Пізнє розкриття призведе до випрівання кущів троянд. Якщо в березні тримається тепла погода і мало снігу, обов'язково піднімають плівку на торцях укриттів. Якщо потрібно, відкривають їх з обох сторін. Якщо снігу багато і поліетиленова плівка укриття закрита снігом, можна не поспішати з цим до кінця березня. Не забудьте також зробити відвідні канавки, щоб відвести талі води.



pic

Обрізка і формування кущів

Саме правильна обрізка троянд не тільки зміцнює рослину, але і забезпечує рясне його цвітіння. Так що краса сформованої крони в чомусь залежить саме від весняної обрізки. Багато садівників дотримуються думки, що краще всього підстригати кущі троянди саме навесні, так як перезимувати зиму рослині буде простіше «непідстриженою». Терміни весняної обрізки троянд можуть сильно відрізнятися залежно від кліматичної зони, через що виникає маса проблем. Так занадто рано обрізані троянди можуть постраждати через нічні заморозки, але в той же час не можна допустити, щоб троянда витратила свої сили на нові пагони, які все одно будуть видалені. Якщо говорити про конкретні терміни, то обрізка проводиться в період з кінця березня і до початку травня, коли погода стає стабільно теплою. Порядок дій при обрізанні такий: спочатку слід видалити засохлі та пошкоджені гілки. Далі зрізаємо всі пагони, які ростуть «всередину» куща. Після чого вибираємо кілька гілок зі здоровими бруньками і укорочуємо їх до сильної бруньки. Обрізати гілки треба вище бруньок на пару міліметрів. Зріз повинен бути похилим, спрямованим туди ж, куди і брунька. Секатор та інші інструменти для обрізки повинні бути гострими. Якщо при зрізі пагону не з`явилася біла здорова деревина, то його повторно потрібно обрізати, нижче до здорової тканини. Остаточна форма куща формується тоді, коли пагони вже відростуть на 3-5 см. Іноді після обрізки з однієї бруньки може вирости одночасно 2-3 пагони. Залишають тільки один, інші необхідно видалити. Після обрізки кущ рекомендується обприскати розчином мідного купоросу, а в разі небезпеки виникнення нічних весняних заморозків накрити плівкою. Видалення всіх хворих, слабких, тонких і відмерлих пагонів сприяє забезпеченню хорошого повітрообміну і освітленості куща троянди, що в свою чергу мінімізує ризики розвитку на кущі грибкових захворювань.

pic

Установка опор і підв'язка

Якщо сорт троянд припускає досить велику висоту, то слід заздалегідь подбати про підв'язки. У разі якщо опор немає взагалі, то їх потрібно встановити, а якщо опора збереглася з минулого сезону, то її не завадить перевірити на профпридатність. Після того, як огорожа встановлена, можна сміливо до неї підв'язувати обрізані троянди.

pic

Підживлення

Вибір добрив на прилавках магазинів досить широкий, кожен садівник може підібрати добриво, відповідне для себе і за ціною, і за якістю. Головне правило при виборі добрива - це, звичайно ж, його складові. У компонентах повинні бути присутніми: азот, фосфор, калій і магній. Трояндам потрібні тільки два підживлення на рік таким добривом: одне під час весняної обробки на самому початку росту і друге - влітку, після закінчення першого раунду цвітіння, щоб допомогти рослині набрати сили перед другим. Якщо ви віддаєте перевагу органічним добривам, то таких теж повно у продажу, найбільшою популярністю у садівників користуються мінеральні. Вносити добрива слід виключно у вологу землю, так що у випадку, якщо грунт сухий, його краще заздалегідь полити.

Мульчування

Також троянди потребують розпушування і мульчування. Розпушування захищає землю навколо стовбура від бур'янів і провітрює грунт. Тому після кожного поливу треба рихлити землю. А завдяки мульчуванню підсипанням поверхні землі торфом, перегноєм і торфогнійним компостом можна зменшити кількість поливів і розпушування, більше того, дана процедура покращує фізичні та хімічні властивості грунту, умови життєдіяльності грунтових мікроорганізмів. Так що навесні обов'язково потрібно насипати між кущами троянд мульчуютьчий матеріал, причому краще цю роботу зробити до розкриття бруньок.



pic

Обприскування від хвороб і шкідників

Квітка троянди приваблива не тільки для людей, але, на жаль, і комахам. Крім того, різноманітні хвороби також можуть вплинути на здоров'я вашої красуні. Троянди часто вражаються грибковими захворюваннями, а також схильні до атак шкідників: гусениць, попелиць, жуків і кліщів. Так що, краще всього через кілька днів після весняної обробки троянд, з початком активного зростання зелені призвести обприскування спеціальними препаратами, яких можна знайти в спеціалізованих магазинах без будь-яких труднощів.