Фрезія є однією з найкрасивіших садових і домашніх рослин. Ніжна фрезія нікого не залишить байдужими, оскільки її квіти нагадують мініатюрні суцвіття гладіолусів, що мають приємний аромат, схожий на запах конвалії. Крім того, фрезія здатна зняти стрес, позбавити від депресії, і тому широко використовується в парфумах.

Посадка

Перед тим, як посадити фрезію у відкритий ґрунт, цибулини фрезії краще трохи підростити. У березні-квітні очистіть бульбоцибулини від лусочок і потримайте півгодини в 0,2%-ному розчині фундазолу, щоб попередити грибкові захворювання. Потім помістіть їх у родючий пухкий ґрунт у торф'яні горщики на глибину 5 см і потримайте на добре освітленому підвіконні або на теплій лоджії до висадки.

pic

Посадка фрезії у відкритий ґрунт здійснюється навесні, коли минуть останні заморозки (десь після 9 травня). Готуємо ямки з таким розрахунком, щоб глибина посадки була близько 3-6 см. Великі бульби садять на відстані 5 см, дрібні – 3 см. Відстань між рядами – 15 см. Вирівняйте ґрунт і замульчуйте його хвойною землею або торфом, щоб оберегти його (а заодно і коріння фрезії) від перегріву. До серпня ваші фрезії випустять по 1-3 квітконосу, а цвісти будуть до початку жовтня.

pic

Догляд

У період росту фрезії необхідне підживлення. Перше підживлення (ще по посівах) здійснюється аміачною селітрою (20 г селітри на 10 л води), потім два рази на місяць калійною сіллю і суперфосфатом (відповідно 20 і 40 г на 10 л води). Крім того, фрезія в саду потребує розпушування ґрунту і прополювання, особливо в першій половині вегетаційного періоду.

pic

Полив

Вирощування фрезії в саду передбачає певний режим поливу рослини. Під час росту і цвітіння поливати фрезію потрібно рясно і регулярно, ґрунт має бути постійно вологим. Цвітуть фрезії від трьох до шести тижнів, потім полив поступово зменшують до повного припинення. Бажано окрім цього підвищувати вологість повітря обприскуванням стебел і листя фрезії. І те, й інше краще за все робити у вечірній час, але так, щоб волога встигла вбратися. У відкритому ґрунті фрезію утримують до заморозків.

pic

Шкідники

Хвороби та шкідники у фрезії ті ж самі, що і у гладіолусів: трипси, попелиці, павутинний кліщ, а також парша, фузаріоз і всілякі гнилі. Уражені рослини необхідно видалити і знищити, а щоб уникнути всіх цих неприємностей, слід усього лише дезінфікувати цибулини перед зберіганням легким розчином марганцівки і повторити цю процедуру перед висадкою. У процесі росту і цвітіння дотримуйтеся режиму і ступеню поливу: не перезволожуйте ґрунт, але й не давайте йому пересихати.

pic

Після цвітіння

У кінці вересня або на початку жовтня, коли фрезія відцвіте, а листя пожовкне, але ще не засохне, бульбоцибулини витягують із землі, зрізають стебло з листям, очищають цибулини від ґрунту, коренів і старих лусок, витримують 30 хвилин у слабкому дезінфікуючому розчині перманганату натрію або будь-якого фунгіциду (максим, фітоспорін, фундазол) і кілька днів просушують при температурі 25-28 ºС у вентильованому приміщенні. Потім цибулини сортують, видаляючи пошкоджені або підгнилі і відправляють на зберігання.

pic

Зберігання цибулин

Зберігають цибулини фрезії в сітках при температурі 20-25 ºC в приміщенні з високою вологістю повітря (70-80 %). Якщо такого приміщення немає, то встановіть під сіткою з цибулинами ємність з водою. Посадковий матеріал необхідно переглядати хоча б раз на місяць, відокремлюючи підгнилі або хворі бульбоцибулини. За місяць до висадки цибулини потрібно розмістити в більш прохолодному місці (10-15 ºС). Деякі квітникарі рекомендують зберігати бульбоцибулини фрезії в сухому торфі. А якщо у ваших широтах холодних і морозних зим не буває, ви можете залишити цибулини в землі, укривши їх опалим листям або ялиновим гіллям.