Навряд чи знайдеться квітникар, який ніколи не чув про таку квітцу, як петунія, ця рослина користується величезною популярністю серед поціновувачів невибагливих і при цьому красивих квітів. Звичайно, як і будь-яка інша рослина, петунія потребує певних умов догляду.

Посадка

Звичайно, найпростіше купити розсаду петунії і посадити її відразу в грунт, але ті, хто не шукає легких шляхів, можуть самостійно виростити розсаду петунії в домашніх умовах з насіння. Для цього слід підготувати міні-темплицю, це буде розташовуватися контейнер з грунтовою сумішшю, яка накрита склом або поліетиленовою плівкою. Також обов'язково потрібно потурбуватися про додаткові джерела світла, оскільки під час посадки насіння день ще недостатньо довгий. Прекрасний час для початку вирощування розсади петунії - кінець лютого-початок березня, саме в цей час насіння рівномірно розсипаються по грунту, не засипаючи їх землею зверху. Далі посіяне насіння обприскують щодня, але не поливають, щоб уникнути застою зайвої вологи. Висаджувати розсаду петунії слід не раніше другої половини травня, коли всі заморозки і холодні ночі позаду. Якщо посадити вже квітучу петунію, то вона буде радувати вас своїми квітками до середини осені.

pic

Найчастіше квітка петунії є чудовою прикрасою для «сонячних» клумб або місць в півтіні. Ця квітка - одна з небагатьох рослин в саду, які спокійно переносять прямі сонячні промені і обідню спеку, тому петунію часто висаджують в центрі клумби або по її краях. До грунту квітка невибаглива, головне, щоб земля не була заболочена.



pic

Способи розмноження

Петунії розмножують насінням і живцями, обидва методи досить популярні і в кожного з них є свої переваги і недоліки. Для способу розмноження живцями прекрасно підходить кінець зими або початок весни, відповідний пагін зрізається і висаджується в міні-тепличку. У теплиці температура повинна бути не нижче +20 градусів, а земляна суміш складатися з торфу, піску і невеликої кількості дернової землі. Зайва вогкість може згубити живці ще до моменту вкорінення, тому краще не поливати молоді паростки, а обприскувати їх з пульверизатора. Вже через 3-4 тижні живці петунії встигають вкоренитися і готові до пересадки.

pic

Оптимальний полив

Полив повинен бути помірний, але регулярний, робити це слід рано вранці або ввечері, після заходу сонця, але ні в якому разі не в обідню спеку. Найгірше ця рослина реагує на застій води, тому бажано поливати часто, але невеликими порціями. Якщо ваша петунія висить у підвісному горщику або кашпо, то на період дощу рослину потрібно ховати.



pic

Підживлення

Від регулярних удобрень залежить рясність цвітіння петунії, тому з моменту посадки комплексні мінеральні добрива потрібно вносити один-два рази на тиждень. Слід пам'ятати, що надлишок добрив згубний для рослини, тому краще спочатку уважно вивчати інструкцію і не вносити в грунт добрив, більше ніж слід.

pic

Пересадка

Наприкінці осені можна викопати петунію і посадити її в будь-яку ємність, яку потрібно сховати в темне прохолодне місце і забезпечити нечастими поливами. Навесні горщик з петунією виставляють на сонячне місце і очікують рясного цвітіння.