Бальзамін - популярна кімнатна рослина, яка є досить невибагливою у догляді. Для рясного цілорічного цвітіння досить забезпечити рослині регулярний полив, знайти підходяще сонячне місце і забезпечити необхідними добривами.

Підходяще місце

Бальзамін досить світлолюбна рослина, він чудово себе почуває на південних підвіконнях або поблизу них. Єдине табу - літнє палюче сонце, прямі промені можуть залишити опіки на цій рослині. Тому дуже часто в літню спеку квітникарі встановлюють захист між рослиною і вікном, що дозволяє розсіяти світло і врятувати бальзамін від опіків. У зимовий час догляд трохи відрізняється: світло повинне бути набагато яскравіше, захист можна прибрати. Дуже позитивно бальзамін реагує на свіже повітря, тому кімнату, де знаходиться ця рослина, слід регулярно провітрювати. Але в зимовий час потрібно бути гранично акуратними, якщо вазон знаходиться біля відкритого вікна. У такому випадку на період провітрювання рослину краще переставити на інше, більш безпечне, місце.

Оптимальний полив

У народі бальзамін часто називають Ванька-мокрий, а все завдяки своїй любові до високої вологості і рясному поливу. Ця рослина потребує частого і рясного поливі, але заливати цю квітку не можна, інакше кореневої гнилі не уникнути. Прекрасний спосіб врятувати рослину від заливання - дренаж, при посадці нижній шар в горщику заповніть керамзитом, тоді зайва волога не буде турбувати бальзамін. Отож, ґрунт повинен бути завжди вологим, не пересушеним, в зимовий час кількість води варто знижувати. Воду для поливу потрібно брати м'яку, для цього слід воду з-під крана відстояти протягом декількох днів.

pic

Температура і вологість

Батьківщиною бальзаміну є субтропічний район Південної Європи, а також Африка і Північна Америка, тому не дивно, що ця рослина теплолюбна. Рекомендована температура - на рівні +10-16°C градусів в зимовий час, 18-20°C - у літні місяці. Якщо градусник показує в квартирі більше + 20°C, то слід збільшити вологість в приміщенні (рівень вологості в квартирі можна збільшити завдяки розставленим емкостям з водою), а також додати обприскування рослини з пульверизатора, бажано зволожувати бальзамін вранці і ввечері, але при цьому постарайтеся, щоб краплі води не потрапляли на бутони.

Підживлення

Вносити добрива для бальзаміну потрібно тільки в період цвітіння і активного зростання, які припадають на квітень-листопад, у зимовий період кількість внесених добрив потрібно знизити до мінімуму або не підживлюють взагалі. Для підгодівлі бальзаміну підійдуть комплексні добрива для кімнатних квітучих рослин, їх можна знайти в будь-якому квітковому магазині. Підгодівлю необхідно здійснювати кожні два тижні.

pic

Пересадка

Бальзаміни рекомендують пересаджувати обов'язково раз на рік - навесні. Після пересадки рослина омолоджується, дає нові пагони, краще цвіте. Але, пересаджувати бальзамін краще в горщик, який зовсім не на багато більший попереднього, вся справа в тому, що ці рослини краще цвітуть у невеликих горщиках. Якщо пересадити бальзамін у велику ємність, він витратить всі сили на ріст і кущіння, а ось квіток потрібно буде чекати досить довго. До грунту бальзамін не вередливий, йому підійде звичайний легкий субстрат для квітучих рослин. Якщо при посадці віддати перевагу землі, багатій мінералами і азотистими сполук, то, швидше за все, листя у вазона стане багато, а ось квіток буде мало.

pic

Розмноження в домашніх умовах

Найпопулярніший спосіб розмноження бальзаміну - це живцювання. Для цього слід зрізати найздоровішиий і красивий пагін, після чого - поставити у воду, причому він повинен бути глибоко занурений у рідину, інакше - засохне. Як тільки рослина пустить коріння, саджанець сміливо можна висаджувати в добре зволожений грунт. Другий метод розмноження бальзаміну - насінням, він використовується, як правило, більше для садового бальзаміну. Але якщо виникло бажання спробувати даний метод в квартирних умовах, то для цього знадобитися після посіву - накрити землю склом для створення тепличних умов. Після проростання молодий бальзамін слід пересадити.