За вікном лише початок березня і нічні заморозки зовсім не сприяють прогріванню грунту, але з кожним днем ​​день все довше, сонце все вище і тепліше, а це означає - прийшов час для весняних робіт.

Обрізка

У період між таненням снігу і до моменту набрякання бруньок слід обрізати крони плодових дерев. Не можна недооцінювати значення обрізки дерев, так як це важливий спосіб, завдяки якому можна поліпшити врожайність дерев і якість плодів, а також регулювати ріст дерева. Ступінь обрізки дерева багато в чому залежить від його віку і від того, наскільки справно дерево обрізали щороку. Якщо березень видався досить прохолодним, і сніг розтанув не повністю, то слід скидати сніг з крон дерев по мірі можливості, так як сніг у березні, який набрав у відлиги вологу, стає важким і може зламати гілки дерев.

pic

Провітрювання

В середині або наприкінці березня, період залежить від погодних умов і наскільки рання буде весна, приходить пора починати провітрювання укритих на зиму троянд, рододендронів, гортензій та інших теплолюбних рослин. Для весняних провітрювань слід вибрати сонячні дні з плюсовою температурою. Під час цієї процедури рослину поступово потрібно привчити до нового температурному режиму, забезпечивши частковий доступ до свіжого повітря. Покриття, яке захищає рослину, слід спочатку піднімати зовсім трошки, а з часом потроху збільшувати доступ свіжого повітря.

pic

Захист від заморозків і сонячних опіків

Справа в тому, що початок березня - це найнебезпечніший період для хвойних рослин, так як ця пора характеризується теплими сонячними днями і морозними ночами. Опіки з'являються тільки на відкритій частині крони, яка неприкрита снігом і повернена до сонця. Уражені ділянки хвої набирають рудого відтінку, іноді займаючи більшу частину крони. Щоб уникнути такої неприємності, можна підкинути сніг з доріжок на оголені ділянки альпійської гірки. Для високих хвойний рослин, які не можна накрити снігом, підійде ялиновий лапник, який потрібно закріпити на рослині ярусами знизу вгору.

pic

Догляд за газонами

Чергування відлиг і заморозків - звичайні погодні умови, характерні для початку березня, є дуже небезпечними для газонів. Проблема в тому, що підталий сніг покривається скоринкою льоду, що ускладнює доступ повітря до газонних трав. Через це після того, як сніг повністю розтане, на газоні можуть утворитися лисини. Щоб не допустити лисин в газонах, крижаний наст бажано ламати по мірі утворення.

pic

Догляд за дворічниками, багатолітниками і травами

Як тільки сніг повністю зійде, особливу увагу слід приділити багатолітникам і дворічникам. Насамперед слід видалити відмерле листя і пагони. Крім цього, систематично видаляти відцвілі квітки і суцвіття, а також всихають і надламані пагони. Чим раніше видалити зав'язі, тим швидше відростуть нові пагони і почнеться цвітіння в осінній період. Необхідно регулярно проводити профілактичні заходи по боротьбі з шкідниками та хворобами рослин.

pic

Посів однорічників на розсаду

Ще одне важливе завдання для справжнього дачника, яке не можна пропустити. Початок третьої декади місяця - прекрасний час для посіву однорічників на розсаду. У цей період можна сіяти: айстру, китайську гвоздику, геліхрізум, запашний горошок, кохію, левкой, лобелія, левиний зов, перилу, петунію, сальвію, запашний тютюн і багато інших. Грунт для посіву може бути різних складів, але при обов'язково свіжим, який раніше не використовувався для вирощування будь-яких рослин. Прожарювати, просмажувати грунт не рекомендується, так як при цьому вбиваються і потрібні рослинам елементи, і руйнується структура грунту. Обов'язково подбайте про дренажній системі ємностей, в які ви будете висівати насіння. Для проростання насіння світло не потрібно, але з появою пагінців, обов'язково переставте ящики до світла. Температурний режим та підживлення відповідно кожному свій для кожного виду рослин.