Гібіскус на сьогоднішній день можна зустріти і в квартирі, і в саду, і в офісі - він заслужено припав до душі квіткарям завдяки невимовно красивим квітам і простоті у догляді. Як доглядати за гібіскусом так, щоб кожен рік насолоджуватися його цвітінням?

Місце посадки

Якщо ви хочете вирощувати гібіскус в домашніх умовах, то для цих цілей підійде гібіскус китайський - це красива рослина з темно-зеленим листям і яскравими червоними квітками. Даний вид потребує великої кількості світла, тому місце в квартирі потрібно вибирати сонячне, в гіршому випадку - це може бути півтінь. Влітку можна виносити китайську троянду на вулицю, але постарайтеся захистити її від протягів та вітру. Ідеальна температура для гібіскуса в межах 18-21 градусів. Для саду ідеально підійде гібіскус сірійський, який ще називають гібіскус садовий деревовидний. Для комфорту даної рослини вирощувати її потрібно на пухкому, родючому, багатому гумусом грунті. Місце має добре освітлюватися сонцем, бути безвітряним, а полив повинен бути регулярним. Якщо за цією рослиною правильно доглядати, то вона може рости понад 20 років.



pic

Температура і вологість

Як і всі тропічні рослини, гібіскус дуже теплолюбний, якщо температура опуститься нижче 10 градусів, то троянда скине листя. Тому якщо в літній період ви виносите рослина на балкон, то потурбуйтеся повернути гібіскус назад до квартири з настанням прохолодних вересневих ночей. А ось з листопада по лютий рослині потрібен період спокою з помірним поливом і температурою повітря 15-16 градусів. Якщо не дотриматися цих умов, то рослина може не зацвісти. Китайська троянда полюбляє високу вологість повітря, її слід регулярно обприскувати, а особливо в період вегетації і цвітіння. Також дана процедура є профілактичним заходом проти появи павутинного кліща.

Оптимальний полив

Правила поливу для кімнатних і садових гібіскусів дуже схожі: в період вегетації рослину потрібно поливати рясно, але не допускати застою води, тому подбайте про хороший дренаж. А під час «зимової сплячки» кількість води слід значно зменшити. На наступний день після поливу землю слід прорихлити, щоб вона пропускала повітря і вологу. Головне правило - не залити і не пересушити, в першому випадку загине коріння, а в другому - рослина може скинути листя. Воду для поливу, а особливо обприскування, потрібно брати відстояну.



pic

Підживлення

Домашній гібіскус особливо потребує підгодівлі в період вегитації - з березня по вересень його слід підгодовувати добривами для квітучих рослин або органічними добривами раз на тиждень. В інший час року - універсальним добривом раз на місяць. Для садових гібіскусів добрива необхідні при посадці і в період цвітіння, для цих цілей чудово підійдуть органічні добрива. Також корисно використовувати водні розчини добрив у вигляді обприскування.

Як змусити зацвісти гібіскус

Часто можна почути скарги, що в офісах китайська троянда рясно цвіте, у той час як вдома при постійному догляді вона навіть не формує бутони. Вся справа в температурному режимі - щоб змусити зацвісти дану рослину, в період з листопада по лютий її слід помістити в прохолодне місце, де температура коливається в рамках 15-17 градусів. У міських квартирах на цей період припадає опалювальний сезон, тому рослина не сприймає цей час як зимовий відпочинок, після чого не «розуміє», що прийшов час цвісти. Також слід пам'ятати, що під час «відпочинку» слід значно зменшити полив.



pic

Розмноження

Найчастіше гібіскус розмножують живцюванням, рідше - відводами, а вкрай рідко - насінням. Живцювання зазвичай роблять після обрізки, для цього зрізані гілки поміщаються в суміш з піску і торфу в рівних частках, а після вкорінення саджають у горщики. Другий варіант живцювання особливо популярний в домашніх умовах - це вкорінення у воді. Після того, як пагін пускає коріння, він висаджується в ємність з грунтом як самостійна рослина.