Смак кизилу неможливо з чимось сплутати, одного разу спробувавши цей кисло-солодкий плід, він запам'ятовується назавжди. Це плодове дерево давно набуло популярності, і багато садівників вирощують його нарівні з яблунями і грушами. Дерен (кизил) - це плодове дерево, вельми невибагливе до умов зростання і дає при правильному догляді рясний урожай. Хоча слід зазначити, що при бажанні кизил можна формувати і як кущ, і як дерево.

Підходяще місце і грунт

При виборі потрібного місця для посадки кизилу важливо проаналізувати декілька параметрів: наскільки глибоко знаходяться підземні води, як часто на даній ділянці землі бувають прямі промені сонця і наскільки грунт удобрений. Дерен бажано висаджувати на грунтах легкого механічного складу, для того, щоб земля легко забезпечувалася водою та киснем. Для посадки даного дерева слід уникати болотистих місць і територій, де близько до поверхні знаходяться грунтові води. При виборі місця для посадки також слід враховувати освітленість тієї чи іншої ділянки, оптимальною для кизилу буде півтінь.

Оптимальний полив

Полив повинен бути достатнім, оскільки коріння поверхневе і здате використовувати невеликі опади, але слід враховувати, що рослина кизилу полюбляє міру у всьому - не можна допускати сильне пересихання і перезволоження грунту. Добре здійснювати полив в кругові борозни, вириті раніше навколо дерева. Після поливу поверхню краще вирівняти.

pic

Освітлення

У перші п'ять років свого життя кизил краще буде себе почувати в півтіні, а от пізніше, можлива пересадка в більш «світле» місце. Слід сказати, що навіть на активному сонці при правильному підживленню грунту і регулярному поливі дерен може радувати своїм рясним врожаєм.

pic

Підживлення

Особливу увагу потрібно приділити удобрення грунту: в період вегетації використовують азотно-фосфорні добрива, а ближче до осені - калійні, наприклад, деревний попіл. Можна періодично підгодовувати перегноєм і компостом, але найважливішим для плодоношення кизилу - є наявність кальцію в грунті, тому важливо додавати вапно в грунт.

pic

Варіанти розмноження

Способів розмноження кизил є кілька: живцями, відводами і щепленням. Найчастіше садівники використовують перший спосіб. Для живцювання дерену необхідно в червні-липні взяти зелений пагін в однорічної рослини, після чого приготувати суміш з препаратом, що стимулює ріст коренів, і помістити туди кизил. Далі можна висаджувати рослину під плівку на постійне місце.

Ще один нескладний варіант розмноження даної рослини - відводами. Для цього необхідно взяти пагони кизилу, пригнути їх до землі і, закріпивши в такому положенні, присипати шаром добре зволоженої землі (10 см). Вже через рік така відводка стає повноцінним деревом і його можна сміливо пересаджувати в якесь інше місце.

Якщо говорити про розмноження щепленням, то тут справа йде трохи складніше. Для початку потрібно знайти дикий екземпляр дерену і у віці двох років прищепити до нього бруньку культурного сорту, найкраще це робити в липні-серпні. Після того, як щеплення прижилося, обв'язку, яка фіксувала прищеплену частину, можна сміливо знімати.

pic

Обрізка

У перші роки життя слід особливу увагу звернути на формування крони, саме для цього виконується обрізка. Надалі обрізка плодоносних рослин зводиться до видалення поламаних, переплетених гілок і дрібних пагонів, які роблять крону занадто густою. Після того, як рослина досягне двадцяти років, для нього слід виконати омолоджуючу обрізку, проводити її треба ранньою весною.