Фіалка по праву вважається однією з найпопулярніших кімнатних рослин. Ця рослина при правильному догляді може цвісти в будь-яку пору року, більш того, завдяки маленьким габаритам, вона легко прикрасить найменше підвіконня, не зайнявши багато місця.

Домашні фіалки – одні з найбільш популярних рослин, які облюбували підвіконня наших квартир. Догляд за ними не занадто складний, проте знати і дотримуватися певних правил необхідно.



pic

Як вибрати фіалку в магазині?

Можна вибрати вже квітучу фіалку або придбати живець цієї рослини, тут все залежить від цілей і ваших умінь. Справа в тому, що в магазинах квіти, як правило, завжди доглянуті і з великою кількістю квіток, але варто вазон принести додому і не полити вчасно або, навпаки, залити, як квіти зав'януть на очах. При покупці слід звернути увагу на листя, якщо на них присутні якісь підозрілі плями, то ця рослина, напевно, уражено захворюванням. Намагайтеся вибирати рослини з яскраво-зеленими листочками, і обов'язково без ознак пошкоджень. Варто вибирати екземпляр, у якого тільки почали розкриватися бутони і з'явилися перші квіти.



pic

Температурний режим і освітлення

Оптимальний світловий день для фіалки - це 10-12 годин, саме за таких умов вона отримує достатньо сонця для рясного і тривалого цвітіння. Визначити, чи достатньо світла фіалці, дуже просто, потрібно спостерігати за її листочками. Якщо вони перегинаються через краї горщика - значить світла занадто багато, а ось витягнуте вгору листя говорить про те, що освітлення не вистачає. Фіалки дуже чутливі до рівня вологості і температурного режиму, а також дуже погано переносять протяги. Оптимальна температура може коливатися в межах +19-22 градусів, як тільки позначка градусника опуститься нижче, або підніметься, цвітіння фіалок може припинитися. Один з найскладніших періодів для цієї рослини - це час опалювального сезону. Дуже сухе повітря в квартирі згубне для фіалок, ідеальна вологість повинна бути не менше 50%. Якщо повітря в квартирі пересушене, то вазон з фіалкою слід помістити на піддон з матеріалом (керамзит або мох), який утримує вологу.



pic

Оптимальний полив

Для фіалки набагато простіше пережити період «засухи», ніж перезволоження, тому що коріння від надлишку води може згнити. Вода для поливу підійде найпростіша - з водопроводу, головне - дати їй пару днів відстоятися, щоб видалити хлор. Поливати можна зверху, уникаючи попадання води на точку росту, але все ж таки більшість квіткарів дотримуються думки, що правильно здійснювати полив знизу - в піддон під горщиком. Як тільки ви відчуєте, що верхній шар грунту у вазоні сухий, значить це саме час для поливу. Раз на місяць можна промивати листя фіалки, видаляючи з них пил. Також добре зрошувати вазон фіалки з обприскувача.



pic

Як і коли пересадити фіалку?

Для фіалки зовсім необов'язково купувати великі просторі горщики, для них відмінно підійдуть звичайні пластикові або глиняні горщики середнього розміру. Пересаджувати її потрібно в наступних випадках:

  • Рослина не поміщається в горщику, це часто відбувається, якщо «розетка» фіалки розрослася, а ємність залишилася маленькою;
  • Поганий грунт, який вимагає добрив
  • Якщо рослина починає пропадати, а причиною може бути шкідник, що знаходиться в землі.

У середньому пересадка потрібна раз на рік. Для фіалок можна знайти спеціальний субстрат, на ньому краще і зупинити свій вибір, тому що в ньому є все необхідне, але можна використовувати і звичайну землю, розведену піском і торфом. Обов'язковою умовою має бути дренаж, який становить приблизно 1/3 горщика. Це може бути керамзит або камені щебеню.



pic

Розмноження

Є два способи розмноження фіалки - це використання листових живців і пасинків. Для першого методу слід відрізати листочок з «другого ряду» знизу (4-5см), після чого поставити його в кип'ячену воду і дочекатися, коли листочки пустять корінці. Коли з'являться дітки, їх потрібно акуратно відокремити від листка і посадити в горщик діаметром приблизно 5-6см, не більше.

Метод розмноження пасинками не менше вдалий. Для цього слід відокремити пасинки від «основи», намагаючись не травмувати дорослу рослину. Пасинок при цьому повинен мати не менше трьох листків. Вкорінювати їх потрібно в окремих горщиках з субстратом.