Драцена або «дерево щастя» користується величезною популярністю у любителів квартирного садівництва. По-перше, завдяки великому вибору сортів можна створювати яскраві композиції, по-друге, драцена відмінно поєднується з усіма іншими кімнатними рослинами, ну і по-третє, цей вазон настільки невибагливий, що зможе радувати вас своїм зовнішнім виглядом навіть не в найоптимальніших умовах.

У дикому вигляді драцена росте в Африці, Гвінеї, на острові Мадагаскарі та Канарських островах. Відомо сотні видів драцен. Завдяки різноманітності забарвлення і форми листя, драцена може привнести в інтер’єр кімнати елегантність, святковість або просто затишок. Ці рослини дуже ефектно виглядають в будь-якій обстановці.



pic

Температурний режим

Драцена - субтропічна рослина, тому в літній період максимальна температура не повинна підніматися вище 25°C, а мінімально допустима в зимовий період - 14°C. Якщо видалося занадто спекотне літо, то вазон необхідно заховати на час спеки кудись у тінь, інакше занадто висока температура може знищити рослину. Ще одна важлива особливість драцени: вона не любить температурних перепадів, протягів і відкритих вікон взимку.



pic

Полив

Полив розрізняється для зимового і літнього періоду - так, в холодну пору року достатньо одного рясного поливу на тиждень, а от, якщо за вікном літо, то зрошувати грунт водою потрібно кожні два-три дні. Раз на два тижні необхідно ставити вазон в ємність з водою, так рослина добере самостійно всю необхідну вологу. «Дерево щастя» непогано переносить сухе повітря, але все-таки для того, щоб листя виглядало яскравіше і здоровіше, рослину слід через день обприскувати з пульверизатора. Особливо дієвий даний прийом в період літньої спеки та опалювального сезону.



pic

Освітлення

«Дерево щастя» категорично не переносить прямих палючих сонячних променів, ідеальне місце розташування для неї - це півтінь. Для них найбільш підходить розташування на західних і східних вікнах. Драцени з темним листям потребують трохи менше світла, ніж їх ряболисті побратими, для яких недолік освітлення може обернутися втратою яскравого забарвлення.



pic

Розмноження  

Варіантів для розмноження є кілька, перший - стебловими живцями, для нього слід зрізати стебло без листя довжиною 5-7 см і висадити його в грунт, при цьому краще накрити посадку плівкою, щоб температура трималася не менше +25°С. Другий вид розмноження ще простіший, аніж перший, - верхівкові живці відрізують гострим ножем і ставлять у воду, а після появи на ньому корінців можна сміливо пересаджувати в грунт.

Пересадка

Пересаджувати дану рослину необхідно тільки в разі, якщо йому тісно в тій ємності, в якій він знаходиться. Для таких цілей необхідно вибрати контейнер побільше, обов'язково покласти на дно горщика дренаж з керамзиту, а зверху присипати рослину землею. Драцена - повільно зростаюча рослина і пересаджувати її щороку потреби немає, якщо горщик підходить за розмірами і корінці не вилазять з ємності, то буде достатньо оновити грунт: прибрати верхній шар землі і поміняти на свіжий.



pic

Підживлення

Ніяких особливих добрив драцена не вимагає, достатньо буде раз на місяць балувати її рідким добривом для кімнатних рослин, які можна легко знайти в будь-якому магазині для садівників.

Хвороби та шкідники

При правильному догляді драцени практично не хворіють. Поява сухого листя зазвичай пов’язана з недостатнім поливом, а від опіків прямих сонячних променів на листках залишаються світлі сухі плями. Необхідно просто переставити кімнатну рослину в інше місце у приміщенні та налагодити регулярний полив. З шкідників драцену найчастіше вражають щитовидка і павутинний кліщ. Для боротьби із щитовидкою рослину обмивають мильною водою і потім обробляють інсектицидом. За допомогою інсектицидів знищують і павутинного кліща.