Кімнатний плющ - найпопулярніша «квартирна ліана», яка, завдяки своїй невибагливості у догляді, користується величезною популярністю у квітникарів. Ця рослина буде розвиватися навіть у несприятливих для себе умовах, наприклад, вазон з плющем можна поставити у півтінь, а на якийсь період і в тінь, де будь-яка інша кімнатна рослина просто загине.

Підходяще місце для посадки

Кімнатний плющ може продовжувати розвиватися навіть у поганих для себе умовах, але якщо є можливість, то краще за все ця рослина зможе рости в півтіні, куди хоча б на декілька годин протягом дня проходитиме розсіяне сонячне світло. Та незважаючи на свою тіньовитривалість, при довгому дефіциті сонця плющ може втратити свою декоративність і строкатість забарвлення. Найголовніший ворог плюща - це прямі промені сонця, вони залишають на листках рослини сильні опіки, після чого рослина часто починає хворіти. Плющ не надто любить, коли його часто переставляють, особливо якщо при цьому змінюється джерело світла. «Кімнатна» ліана прекрасно реагує на свіже повітря і добре переносить протяги, тому слід обов'язково регулярно провітрювати приміщення, в якому знаходиться рослина.

Оптимальний полив

Ця рослина абсолютно спокійно відреагує, якщо ви про нього на певний час забудете, тимчасове пересихання земляної грудки не є згубним для даної рослини. Але звичайно ж, якщо є можливість, то рослину слід зволожувати в середньому раз в 5-7 днів в літній період, а в зимовий час - раз на два тижні. Однак, перезволоження грунту в горщику для плюща дуже небезпечне, оскільки загрожує різними хворобами, наприклад, кореневими гнилями. Якщо температура в приміщенні вище +24 градусів, то частоту поливу слід збільшити. Вода для поливу повинна бути м'яка, дощова, тала або така, що добу відстоялася.

 

pic

Температура і вологість

Основна перевага плюща - безболісна реакція на опалювальний сезон в приміщенні, тому рослину найчастіше купують мешканці квартир. У літній час оптимальна температура коливається в рамках +22- +24 градуси, якщо стовпчик термометра піднімається вище, то слід збільшити частоту поливів і підняти рівень вологості в кімнаті. Взимку кімнатний плющ абсолютно спокійно переносить зниження температури до +16 градусів. Якщо ж літо видалося дуже спекотним і посушливим, то слід кожен день обприскувати рослини. Рівень вологості в приміщенні не принциповий для даного вазону, він спокійно реагує і на пересушене повітря, і на зволожене.

Добрива

Для підживлення кімнатного плюща підійдуть комплексні мінеральні добрива для декоративно-листяних кімнатних рослин. Додавати прикорм слід в період активного вегетативного росту, який триватиме з початку весни і до середини осені, з частотою - кожні два тижні. А в зимовий період краще дати можливість рослині відпочити і припинити вносити добрива взагалі або звести цей процес до мінімуму, наприклад, раз на місяць.



pic

Пересадка

Молодий кімнатний плющ, якому ще не виповнилося три роки, потребує щорічної пересадки, а ось більш зрілих представників даного виду не потрібно пересаджувати частіше, ніж раз на 2-3 роки. Цю процедуру слід виконувати на початку весни, найсприятливіші місяці - березень і квітень. Перша ознака, що рослина потребує термінової пересадки, - обвиття корінням всього земляного кома і значне уповільнення росту. При пересадці слід знайти горщик більшого розміру, ніж попередній, на дно якого насипається дренажний шар. Дренаж обов'язково слід використовувати для посадки, оскільки він дозволяє уникнути застою води і забезпечити доступ кисню до коренів. Під час пересадки потрібно оновлювати землю і обов'язково вносити нові добрива.



pic

Способи розмноження

розмноження живцями: для цього способу слід зрізати живець плюща і поставити його в воду, до появи коріння, далі рослина висаджується в грунт і на перший час накривається склом або плівкою для створення тепличних умов. Як тільки плющ приживається - його пересаджують в горщик і доглядають за ним, як за дорослим рослиною.

розмноження пагонами: плющ - це ліана, тому наявність у нього довгих пагонів часто використовують для розмноження. Для цих цілий пагін зрізається і викладається на зволожену землю, при цьому листя залишаються зверху, а стебло заглиблюватися трохи в грунт. Найкраще накрити дану конструкцію склом або плівкою, тоді плющ вкорениться набагато швидше.

розмноження відводами: для цього методу слід поруч з дорослою рослиною плюща поставити горщик з зволоженою землею, куди прикопують довгий пагін, який слід надрізати з одного боку.