Шлумбергера або різдвяник відноситься до тих небагатьох кімнатних рослин, що можуть балувати нас своїм цвітінням всю зиму безперервно. Починається цвітіння зазвичай в грудні і може тривати понад два місяці.

Різдвяник (Зигокактус або Шлумбергера) потрапив до нас з спекотних бразильських і південно-американських тропіків. Найцікавіша частина різдвяника - його квіти. Вони з'являються з закінчень пагонів, які звисають донизу, і з часом починають трохи в'янути. Кожна квітка досягає в довжину 4-8 см. Відтінки вражають своєю різноманітністю: колір фуксії, білий, рожевий, яскраво-червоний та інші. Квіти залишаються на стеблах досить довго саме через те, що і сам процес розкриття бутонів не швидкий. Варто пам'ятати: згідно з дослідженнями німецьких учених різдвяний кактус незначно отруйний і може стати причиною скрутного дихання у астматиків.



pic

Вибір місця

Різдвяник досить невибагливий до освітлення, єдине про що варто пам'ятати - він не переносить прямих сонячних променів, які викликають опіки на листках. Найкраще підійде світле місце без прямих денних сонячних променів, з рівнем освітленості від 70% до 85% сонячного світла. Найкраще місце для зигокактуса в будинку - північно-східні вікна. Навесні і восени рослина отримує в ранкові години гарне сонячне освітлення, а протягом дня - сприятливе для нього сонячне світло. Непогано росте шлумбергера на північних і західних вікнах, а ось на південній стороні навесні і влітку вам просто не обійтися без притінення. Влітку його бажано винести на свіже повітря, захистивши від прямих сонячних променів, і обприскувати з пульверизатора.



pic

Полив

Як і інші тропічні рослини, різдвяник потребує помірного поливу і добре відгукується на регулярні обприскування водою. Перед поливом переконайтеся, що земля повністю висохла і постарайтеся не «заливати» його водою, інакше коріння може почати загнивати, ознакою чого буде зів'яле листя. Для поливу необхідно використовувати м'яку відстояну або кип'ячену воду. Вода з-під крана є частою причиною загибелі рослини, оскільки шлумбергера дуже погано реагує на високий рівень хлору і вапна у воді. Варто пам'ятати, що зигокактус не переносить ні надмірного зволоження (в цьому випадку загнивають коріння), ні пересихання земляної грудки.



pic

Температура і вологість

Різдвяник досить терпимо ставиться до температурного режиму і може вижити в діапазоні від температур 2°С до 39°С. Якщо говорити про оптимальну температуру, то в літній період це +18°С-20°С, а взимку близько +13°С-15°С. Як вже було сказано вище, різдвяник добре реагує на підвищену або помірну вологість, тому періодично його можна обприскувати м'якою теплою водою. Різдвяник часто не цвіте через неправильне дотримання температурного режиму. При дуже теплому утриманні в осінньо-зимовий період (вище 23°С) шлюмбергера НЕ зацвіте. При низьких температурах (менше 10°С) бутони не утворюються.



pic

Життєвий цикл різдвяник

Період спокою (жовтень - листопад). У цей час різдвяник потребує спокою (при температурі 16-18 градусів) при обмеженому поливі (раз на тиждень) і короткому світловому дні. З другої половини листопада рослини можна поливати і обприскувати через день.

Період формування бутонів (листопад - грудень). З початком формування бутонів і під час цвітіння полив повинен бути рясним і регулярним (у міру підсихання грунту), а температура в приміщенні - близько 30 градусів.

Період цвітіння (грудень-лютий). Сухе повітря і перестановка горщику призводять до скидання бутонів. Не переставляйте і не розвертайте рослину під час цвітіння: різдвяник скине свої гарні квіти.

Період росту (березень-серпень). Під час цього періоду шлумбергері необхідні тепло, рівномірний полив м'якою (відстояною) водою й підживлення один раз на 2 тижні спеціальними добривами для кактусів.



pic

Пересадка і розмноження

Молоді рослини пересаджують в середині березня кожні 2-3 роки, а старші - через 4-5 років. Горщик не повинен бути дуже широким, тому що коренева система його невелика, його заповнюють на 1/3 дренажем і на 2/3 субстратом з рівних частин дернової, листової землі і піску. Розмножується шлюмбергери в основному живцюванням в квітні-травні. Стеблові живці з 2-3 сегментами акуратно відкручують (але не зрізають!) від материнської рослини, підсушують протягом доби і висаджують в легкий, повітропроникний субстрат. Протягом місяця живці вкорінюються. Коли пагін вкорениться, він обов'язково випускає молодий сегмент.



pic

Шкідники

Найпоширеніший шкідник, який поселяється на рослині і знищує його в результаті неправильного догляду - це борошнистий червець - дрібні комахи, вкриті білим пушком. Цих паразитів слід зібрати вручну, а потім обприскати карбофосом або обробити мильним розчином. Рецепт мильного розчину: 1 ч. л. мила на 6 ч. л. теплої води.