Різдвяна зірка - дуже популярна домашня рослина, яка цвіте в зимові свята. Традиція дарувати цю квітку на новорічні свята, а також прикрашати квітками пуансетії будинок і стіл прийшла до нас з Європи і дуже швидко прижилася, ця кімнатна рослина заслужено користується популярністю завдяки своїй довговічності і невибагливості.

Батьківщина рослини - тропічна Мексика і Центральна Америка. Красу рослині додає не квітки, а яскраві приквітки - червоні, рожеві або білі. Життєвий цикл пуансетії складається з декількох фаз: зимового цвітіння (період грудень-січень), потім періоду спокою і періоду зростання.

Температура

Ідеальна температура взимку для пуансетії - 20-24°С, критичним є нижній поріг + 14°С. Так що слід вибрати місце, де температура буде постійна, хоча б на період цвітіння, а от прохолодне місце пуансетії необхідне навесні, коли їй потрібно буде відпочити. Пуансетія не любить протягів, так що при виборі місця потурбуйтеся, щоб розташування було затишне і без температурних перепадів.



pic

Освітлення

Якщо спочатку вибрати місце з невідповідним освітленням, то з часом через нестачу світла листя стане блідим. Пуансетія любить добре освітлені місця, але не пряме сонячне світло. Якщо добре освітленого місця в кімнаті немає, то його можна замінити додатковим освітленням для домашніх рослин. Уважно спостерігайте за листям, якщо воно опадає без в'янення, винні - недостатнє освітлення або низька температура.



pic

Полив

Помірний полив навесні і влітку, приблизно два рази на тиждень і рясний полив в зимовий час, в період цвітіння. Вода для поливу використовується м'яка, кімнатної температури, грунт не повинен пересихати повністю. Важливий момент, про який треба пам'ятати, це те, що з поливом головне не перестаратися, оскільки перезволоження грунту призводить до в'янення і опадання листя.

Добрива

У період росту і цвітіння підгодовують спеціальним добривом для кімнатних рослин, підживлення через кожні два тижні. Землю пуансетія полюбляє рихлу і поживну. У вересні та жовтні в підгодівлі повинні переважати фосфор і калій.



pic

Вологість

Недолік вологи протягом сухих сезонів, і особливо взимку, це постійна проблема кімнатних рослин. Якщо у вас вдома сухе повітря і пуансетія знаходиться під прямими променями сонця, вам доведеться поливати її частіше, можливо, кожен день. Щоб суцвіття не опадало через сухе повітря, використовуйте розпилювач.

Пересадка

Пересаджують молоді рослини щорічно або через рік, старі - через два-три роки. В ідеалі, земля для пуансетії повинна включати перегній, пісок і сухий гній. У березні стебла на третину обрізають, залишаючи на стеблі 3-5 найсильніші бруньки, і ставлять пуансетію на сонячне вікно в теплій кімнаті. Обрізані пагони можна використовувати як живці для розмноження рослини.



pic

Розмноження

Розмножують пуансетію живцями, це можна робити круглий рік, проте краще всього навесні або в кінці літа - початку осені. Для розмноження беруть добре розвинену дорослу рослину і зрізають верхівки пагонів. Глибина посадки - 1,5-2 см (заглиблення може привести до загнивання живців). Приблизно через місяць рослини йдуть у ріст. На початку грудня на новій пуансетії повинні з'явитися бутони, тоді можна поставити рослину на сонячне вікно. Якщо все було зроблено правильно, то до Різдва вдячна пуансетія стане ще пишнішою, ніж раніше, забарвить свої приквітки в червоний, жовтий або білий колір.

Читайте також: ТОП-5 найпопулярніших різдвяних рослин