За вікном зима, дні стали коротшими, а ночі - довшими, в такий період кімнатним рослинам потрібно допомогти адаптуватися. Саме зараз вашим кімнатним рослинам нелегко і вони вимагають подвійної турботи. Тільки при ретельному догляді рослини збережуть свій зовнішній вигляд і комфортно пережити найважчі місяці року.



pic

Освітлення

Ні для кого не секрет, що однією з головних проблем осінньо-зимового періоду є недолік сонячних променів. А особливо ця проблема гостро стоїть для світлолюбних рослин, яким недостатньо зимового дня. Для таких рослин слід продумати варіанти додаткового освітлення. Наприклад, після того, як сонце зайшло, слід вмикати люмінесцентну лампу. Також перевірте квіти, які в літні місяці ви ховали в притінене місце, швидше за все взимку їм може бути занадто мало світла. Практично всі світлолюбні рослини реагують на брак сонця однаково, їх забарвлення блідне, а ріст сповільнюється. При перших ознаках дефіциту сонячних променів слід змінити місце розташування рослину або поставити поруч додаткове джерело світла.



pic

Пересушене повітря

З приходом зими, крім нестачі сонячних променів, рослини страждають від низької вологості в квартирі, а причина пересушеного повітря - батареї і калорифери. Допомогти рослинам пережити цей період допоможе зволожувач повітря. Також слід сказати, що дане пристосування стане справжньою знахідкою і для самих мешканців оселі, а особливо для дітей. Друге корисне пристосування, яке допоможе підвищити вологість повітря в квартирі, це пульверизатор. Ранкові та вечірні обприскування допомагають рослинам пережити опалювальний сезон без значних втрат. Найпростіший, але не менш дієвий метод боротьби із зайвою сухістю повітря - піддони з водою, в яких насипаний керамзит і мох, таке наповнення, залите водою, допоможе рослині не пересушити коріння.



pic

Оптимальний полив

Більшість рослин в зимовий період переходять у стан спокою і не вимагають великої кількості води при поливі, тому для них кількість води слід значно зменшити. Звичайно, багато залежить від виду рослини і її потреб на даний період часу. Якщо, наприклад, вазон стоїть на підвіконні над батареєю, а температура в приміщенні більше +25, то, звичайно ж, кількість води для поливу має бути більшою, адже ваша рослина «думає», що на дворі літо. Поливати рослини холодною водою не можна, оптимальною буде вода кімнатної температури.



pic

Внесення добрив

Як і у випадку з поливом, дуже важливо розуміти яка фаза - активного росту або відпочинку - припадати на зиму у вашої рослини. Більшість кімнатних квітів у зимовий період відпочивають і набираються сил для нового весняного цвітіння, тому не потребують великої кількості добрив. Підживлення краще всього скоротити до одного разу на місяць або ж припинити взагалі. Навіть для тих рослин, які потребують підгодівлі, частоту внесення добрив краще зменшити як мінімум удвічі.



pic

Протяги

Свіже повітря необхідне і людям, і квітам, тому вікна часто залишають на провітрювання, ось тільки влітку температура в приміщенні і на вулиці практично однакова, а взимку крижаний потік повітря з вікна може стати фатальним для будь-якої рослини. Єдине правильне рішення в такій ситуації - це зміна місця розташування квітів на час провітрювання. Ну або більш глобальне рішення - вазони переставляються на зимовий період подалі від вікна. У будь-якому випадку потрібно намагатися, щоб у приміщенні, де знаходяться квіти, повітря було свіже, але не нижче, ніж +15 градусів.



pic

Підходяще місце

З приходом зими слід прибрати кімнатні рослини з холодних балконів і неопалювальних лоджій, а також відставити квіти в горщиках подалі від вікон, якщо з них дме холодне повітря або вони замерзли. Вся справа в тому, що волога в грунті охолоджується і кореневище стає більш схильне до всіляких хвороб. Також краще сховати рослини від калориферів і батарей, вони занадто гарячі.