Початок зими - період досить сумний, природа стає все більш скупа на строкаті фарби, тому в такий час квітучі рослини виглядають як маленьке диво. Саме так можна сказати і про цикламен. Він дуже оригінальний і надзвичайно красивий, тому втриматися від покупки цикламену в магазині практично не можливо.

Підходяще місце

Як і більшість квітучих рослин, цикламен погано переносить тінь. Ця рослина дуже світлолюбна, тому їй ідеально підійдуть вікна з виходом на схід. Цикламен абсолютно не переносить прямих сонячних променів, через які на рослині можуть залишитися опіки. Слід бути дуже уважними і вибирати місця в квартирі, де велика кількість розсіяного світла і немає прямих сонячних променів. При виборі відповідного місця слід звертати увагу на наявність протягу, справа в тому, що цикламен дуже погано реагує на потоки холодного повітря і різкі перепади температур.



pic

Оптимальний полив

Полив - одна з основних складових правильного догляду за цикламенами, для даної рослини важливо не тільки кількість води, але і її якість. Цикламен не можна поливати холодною водою, краще попередньо дати воді відстоятися і нагрітися до кімнатної температури. У різний час року рослина потребує різної кількості вологи, так в осінньо-зимовий період цвітіння цикламен слід поливати рясно, але при цьому не допускати застою води. У період спокою рослину слід поливати мінімально. Щоб уникнути гниття бульби, зволожувати грунт рослини можна методом занурення (горщик занурюється в ємність з водою на 10-15 хвилин) або поливати цикламен з лійки, уникаючи попадання вологи на бульбу і листя.

Температура і вологість

Найскладніше завдання, яке стоїть перед квітникарями, охочими виростити цикламен в домашніх умовах, - забезпечити оптимальну температуру і вологість для рослини. Максимально допустима відмітка на градуснику під час цвітіння цикламену може досягати +20 градусів, якщо температура піднімається вище - рослина загине. Комфортна температура для цикламену коливається в межах +6-+18 градусів. Причому при нижніх термічних показниках рослина може цвісти близько 5-6 місяців.Щоб забезпечити цикламен комфортними умовами, його часто виносять на балкон чи лоджію, де температура нижча, ніж у квартирі. Вологість бажано підтримувати високу, для цього поруч з рослиною можна розставляти ємності з водою, а також обприскувати з пульверизатора територію поруч з горщиком, уникаючи попадання крапель води на саму рослину.

pic

Підживлення

Комплексні мінеральні добрива для квітучих рослин прекрасно заповнюють весь перелік відсутніх мікроелементів, і допомагають рослині триваліше цвісти і швидше розвиватися. Вносити прикорм слід в період активного росту і цвітіння, а ось в той час, коли цикламен відпочиває, - прикорм йому не потрібен. Підгодівлю слід додавати кожні два тижні, якщо рослина у вас давно, а от тільки куплений екземпляр спочатку повинен акліматизуватися і прижитися, і тільки після 3-4 тижнів вазон буде готовий до сприймання добрив.

Пересадка

При пересадці рослини слід особливу увагу приділити повній зміні землі та усуненню гнилих коренів. Для цього рослина виймається зі старого горщика і аналізується на наявність старих непотрібних коренів, а після цієї процедури цикламен висаджується в нову ємність зі свіжим грунтом, після чого рясно поливається. Приділіть окрему увагу вибору горщика, він повинен бути середніх розмірів, не великий і не маленький.

pic

Способи розмноження

  • Розмноження бульбами-дітками

    При пересадці рослини слід уважно оглянути бульбу, якщо ви знайдете на ній діток, то їх сміливо можна висаджувати окремо.

  • Розмноження діленням бульби

    Даний спосіб, як і попередній, найкраще втілювати в життя при пересадці рослин або в період їх спокою, вони повинні бути старше трьох-чотирьох років. Обрана бульба розрізається гострим ножем з розрахунком, що кожна окрема частина повинна мати, хоча б одну бруньку.

  • розмноження насінням

    У цьому методі найголовнішу роль відіграє якість насіння, якщо воно свіже та після вимочування легко набухає, то, як правило, швидко і легко дає нові сходи.