Величезною популярністю серед улюблених домашніх рослин користується красула або, як її частіше називають, «грошове дерево». У будь-якій книзі про фен-шуй можна знайти масу порад, як залучити багатство у своэ життя завдяки цій рослині, але не менш важливим є догляд за нею

Температурний режим

Товстянка дуже теплолюбна рослина, оптимальна температура повітря для її розвитку 20-25°С. А ось в осінній та зимовий період вона може прекрасно рости і в прохолодних приміщеннях з температурою 10-15°С, і в звичайних умовах квартир з опаленням. Більше того, на відміну від багатьох інших рослин, які погано переносять пересушене повітря від батарей, «грошове дерево» абсолютно невибагливе до вологості, тому буде радувати вас і в період опалювального сезону.



pic

Оптимальний полив

Не дарма «грошове дерево» часто називають ідеальною рослиною для ледачих, прекрасний тому приклад - його оптимальний полив. Завдяки своїм товстим м'ясистим листочкам красули можуть накопичувати багато вологи, так що надлишок вологи для товстянки набагато небезпечніше, ніж її недолік, особливо в зимовий період. У жаркий період, навесні і влітку, товстянки потрібно поливати лише тоді, коли грунт злегка вологий, восени і взимку - майже сухий. «Грошове дерево» без особливих втрат перенесе відсутність поливу протягом 2-3 тижнів, так що після відпустки один рясний полив поверне рослину в первинний стан.



pic

Розмноження

Такий вид розмноження товстянки як насінням, не користується особливою популярністю, справа в тому, що є варіанти значно простіші. Перший з них - листові і стеблові живці. Будь-який листочок або цілий пагін зрізають гострим предметом і кілька днів підсушують, а після висаджують у відповідний грунт. Другий варіант ще простіший, ніж перший, при високій вологості повітря у деяких видів красули з'являються повітряні корінці і вони дуже просто і швидко вкорінюються.



pic

Освітлення

Найкраще для красули підібрати добре освітлене місце, якщо ви підберете місце в тіні з недостатньою кількістю світла, то, як результат, через деякий час пагони витягуються, міжвузля стають більшими і при цьому може опасти листя. Так що при можливості краще віддавати перевагу південним і південно-східним підвіконням у квартирі, а на літній період можна сміливо виносити вазон на сонячний балкон.



pic

Грунт для посадки

До грунту товстянка також невибаглива, їй прекрасно підійде і готова магазинна суміш для сукулентів, і змішаний вручну субстрат дернової землі з піском. Часто фахівці рекомендують додавати в грунт шматочки вугілля. Добре ростуть товстянки в мисках і неглибоких контейнерах. Єдина особливість - це обов'язкова наявність дренажного шару в ємностях, який допоможе уникнути появ грибкових захворювань.Кілька слів хотілося б сказати про добрива, підгодовувати товстянку абсолютно необов'язково, хіба що у весняно-літній період можна додати будь-яку прикормку для сукулентів.