Восени саме час готувати інструменти до зимового зберігання. Почистіть їх і захистіть від вологи, садових інфекцій, бруду. Чим ретельніше ви будете доглядати за садовим інвентарем, тим довше він прослужить. Так що після закінчення сезону проведіть огляд, відремонтуйте, якщо потрібно, і приберіть на зберігання.

  • Тару і садові інструменти продезінфікуйте 5% розчином перманганату калію і складіть на зберігання до початку весняних робіт. Перед цим не забудьте, якщо є необхідність, відремонтувати інструменти, а також наточити їх і змастити.


  • pic

  • Видалення іржі. Металеві частини лопат, грабель, совків досить міцні, але все ж поводитися з ними потрібно обережно - їх можна пошкодити. Налиплу землю видаліть дерев'яним або пластмасовим скребком. Далі металевою щіткою зніміть іржу з ріжучої поверхні і насухо витріть інструмент дрантям, потім змастіть металеві частини машинним маслом. У спеціалізованих магазинах можна купити спеціальний спрей для догляду за садовими інструментами. Він захищає метал від корозії. Користуватися ним зручніше, ніж промасленою ганчіркою - і руки чисті, і можна обробити важкодоступні місця в складних механізмах. Якщо обробити повністю весь інвентар немає можливості, змастіть машинним маслом хоча б ріжучі поверхні коси, серпів і секаторів.


  • pic

  • Виконуючи догляд за садовими механізмами, дотримуйтесь правил техніки безпеки. Перед тим, як щось робити, зупиніть двигун, відключіть подачу палива або від'єднайте механізм від електричної мережі. Якщо, наприклад, це газонокосарка, видаліть залишки скошеної трави та бруду, очистіть повітряний фільтр від пилу та сміття, протріть корпус ганчіркою, а металеві деталі обробіть антикорозійним спреєм. Обов'язково злийте залишки пального і очистіть паливний бак від осаду. Ріжучі насадки демонтуйте, очистіть, усуньте ушкодження. На газонокосарці рекомендується зняти котушку зі струнами і тримати її в приміщенні, де підвищена вологість повітря.


  • pic

  • Рукоятки садових інструментів з деревини протріть дрантям. Якщо при цьому виявилися нерівні поверхні, зачистите їх наждачним папером і покрийте лаком. Це захистить дерево від руйнування вологою. Пластмасові або дерев'яні ємності для вирощування розсади очистіть від залишків землі, промийте водою, продезінфікуйте слабким розчином перманганату калію і просушіть. Це захистить від грибкових захворювань, якими часто вражаються сіянці. Відра і обприскувачі для обробки рослин інсектицидами та іншими подібними препаратами ретельно промийте в проточній воді, щоб всі залишки хімічних речовин були вилучені. Після роботи з отрутохімікатами необхідно помити руки з милом. А під час роботи не зайвим буде і респіратор.


  • pic

  • Садові шланги після закінчення поливного сезону звільніть від залишків води і скрутіть в рулон. Зручно користуватися спеціальними дерев'яними котушками для зберігання шлангів. Зокрема, для зберігання садових шлангів довжиною до 40 метрів є барабани промислового виробництва. Можна зустріти такі пристрої різної конструкції. Але найзручніші - обладнані автоматичним механізмом для змотування. Вбудована пружина швидко і без вашої допомоги змотає шланг. При цьому направляючий механізм забезпечує рівне укладання. На зиму барабан можна повісити на стінку, щоб не захаращувати садовий будиночок або сарай для інвентарю.


  • pic

  • Підпірки для дерев і дерев'яні кілочки для рослин на зиму теж потрібно прибрати. Дістаньте їх із землі, помийте, посортуйте за розмірами, зв'яжіть мотузкою і приберіть в сухе приміщення. Плівку з теплиць і парників теж зніміть, скрутіть і сховайте до весни. Опори можна розібрати і перенести в сарай для інвентарю. Якщо ж вони з антикорозійним покриттям, то можна і залишити на відкритому повітрі.



  • pic

  • Контейнери для розсади, горщики, відра, обприскувачі, лійки та інші пластикові ємкості приберіть на зиму в закрите приміщення. Якщо їх залишити в саду, то під впливом снігу, дощу і низьких температур вони потріскаються. Вироби з металу перед укладанням на зберігання потрібно насухо протерти. З метою економії дрібний ремонт садового інвентарю та інструментів можна зробити самостійно. Часу для цього взимку досить, і можна не поспішаючи готуватися до весняного сезону. Якщо поломка складна, то більш раціонально звернутися в сервіс або купити нову техніку.