Для успішної зимівлі плодових дерев потрібно зробити не так вже й багато: обробити дерева профілактичним розчином, мульчувати пристовбурну зону і при необхідності спорудити навколо дерев невеликі огорожі. Ці прості кроки допоможуть саду успішно перезимувати і радувати власника хорошим урожаєм.



pic

Підготовка дерев до утеплення

Перед тим як приступити безпосередньо до утеплення стовбура дерева, видаліть навколо нього всі бур'яни і перекопайте землю на 10-15 сантиметрів, інакше вони можуть прорости навесні. Проведіть профілактичну обробку штамба і скелетних гілок дерева захисним розчином на основі фунгіциду або мідного купоросу, який захистить стовбур від різноманітних грибкових і бактеріальних захворювань. Препарати на основі фунгіциду цілком вбираються деревом, тому не схильні до проблем, викликаними опадами, і одного обприскування вистачить на всю зиму.

pic

Утеплення пристовбурного кола або мульчування

Мульчування - це дуже простий, але в теж час дуже ефективний прийом, який захищає грунт навколо дерева від пересихання, зберігає вологу, перешкоджає росту бур'янів, перепадів температури і, що важливо, в нашому випадку знижує глибину промерзання ґрунту в зимовий час. Мульчу, або ж матеріал для мульчування, умовно можна розділити на дві групи: постійну і динамічну. До першої групи відноситься - кам'яна крихта, гравій, скло та інші аналогічні матеріали, які найчастіше носять декоративний характер, хоча і захищають грунт від бур'янів і пересихання. Друга група - це листя, торф, сіно, кора (перетерта в крихту), тирса, компост, крім утеплення, така мульча покращує структуру ґрунту навколо дерева і збагачує її корисними мікроелементами. Для зимового мульчування пристовбурні кола, після того як вони були оброблені фунгіцидом, покриваються шаром мульчі товщиною 8-10 сантиметрів. У випадку з перегноєм і компостом, шар мульчі варто зробити тонше - 5-7 см. Оскільки занадто товстий шар може попросту загнити. У разі сильних морозів шар мульчі можна накрити зверху лапником або засипати снігом на висоту до 1 метра.



pic

Утеплення стовбура дерева

Дуже часто утеплення пристовбурного кола буває недостатньо, особливо це стосується молодих дерев до 4-5 років, які ще не так добре загартовані. В цьому випадку рекомендується одягнути дерево в "шубу", або спорудити навколо стовбура невелику огорожу, яка захистить його не тільки від сильних морозних поривів вітру, а й від зайців, які можуть пошкодити його кору. Поширені матеріали, які використовуються для утеплення стовбура дерева - лапник, солома, повсть, мішковина, рогожа або більш сучасні варіанти - спеціальне агроволокно для укриття і утеплення рослин, як лутрасил або спанбонд. Важливо навесні не забути зняти утеплення зі стовбура, оскільки кора дерева може запріти.