Часник - незамінний продукт на нашому столі. Напевно, кожен знає, що він активно використовується в народній медицині, наприклад, для лікування тієї ж застуди чи грипу. Крім цього, часник застосовується для поліпшення смакових якостей самих різноманітних страв, без нього не обходиться заготівля овочів на зиму.

ПІДГОТОВКА ҐРУНТУ

Часник саджають у родючі пухкі землі з нейтральною реакцією (краще суглинки), тому що навіть найменше закислення ґрунту приводить до його гноблення. Сухі піщані та вогкі заболочені місця не годяться для посадки часнику. На нормальних ґрунтах під осінню перекопку вносять відро перегною на 1 м2 і склянку попелу. На кислих ґрунтах крім цього вносять свіжомелене вапно в кількості 200-300 г. Важкі глинисті ґрунти структурують за допомогою піску та торфу (1 відро/1 м2), а на піщаних ґрунтах додають розтерту в дрібну крихту глину і той же торф, так само по відру на квадрат землі. Торфовища розбавляють піском і суглинком у тих же пропорціях. Часник не можна саджати після картоплі, щоб не заразити його тими ж хворобами (фузаріоз) і не піддати ушкодженню нематодою. Кращими попередниками часникової культури є рання капуста, гарбуз, огірки, кабачки та бобові.

ПОСАДКОВИЙ МАТЕРІАЛ

Вирощуючи часник, потрібно запам'ятати головні фактори, котрі впливають на успішність ваших зусиль: по-перше, завжди купуйте якісний посадковий матеріал, по-друге, правильно готуйте ґрунт для посадки. А у випадку вирощування озимого часнику, особливу увагу зверніть на строки посадки, зазвичай це роблять за 40-50 днів до настання стійких холодів.

Великі головки ви можете отримати, використовуючи тільки добірний часник, причому використовуються тільки зовнішні великі зубки, а внутрішні (тонкі) вживають у їжу. Якщо в головці часнику попадаються хворі зубки, то й інші, здорові на вигляд частини, використовувати для посадки не можна. Зараз на ринках переважає імпортний часник, що досить далекий від ідеалу - він бідніший ефірними оліями, цукрами і фітонцидами, у тому числі й рослинним антибіотиком - аліцином, що надає часнику його характерний запах і особливі цілющі властивості. Звідси висновок - використовуйте вітчизняні сорти, адже вони пристосовані до місцевих умов і відрізняються гарною врожайністю (при відповідному догляді, звичайно ж).

ПОСАДКА

На підготовленій до посадки грядці роблять глибокі борозни на відстані 20 см одна від одної. Заповнюють борозни перегноєм, потім посипають суперфосфатом і знову перегноєм. Загальна товщина шару, що вийшов, не повинна перевищувати половину глибини борозни. Зверху насипають шар землі товщиною 3 см. Зубки часнику саджають на відстані 6-7 см один від іншого, засипають висаджені зубчики шаром напівперепрілого гною, який взимку захистить часник від морозів, а влітку - від пекучого сонця. Глибина посадки становить 3-4 см. Головки потрібно розділити на зубки не пізніше чим за 3 дні до посадки.

ДОГЛЯД ЗА ЧАСНИКОМ

Коли навесні у часнику відросте листя на довжину близько 15 см, можна зробити між рядами борозну, котру періодично необхідно обновляти, підсапуючи рослини. Так само зручно по ній поливати часник. Якщо весна видалася посушливою, то робити це потрібно частіше, зберігаючи у зволоженому стані верхній шар ґрунту. Так само в рясному поливі часник має потребу в період формування цибулин. За 2-3 тижні до збирання врожаю поливи припиняють, запізнюватися не треба, тому що це може привести до загнивання цибулин або розсипання зубків у землі, у результаті чого часник стає непридатним для зберігання. Квіткові стрілки необхідно виламувати біля самої основи, коли вони досягнуть довжини 8-10 см, викидати їх не треба - молоді стрілки часнику можна використовувати при домашньому консервуванні та у заморозці. Не виламуючи стрілки, важко очікувати гарного врожаю. Необхідно відзначити, що запізнювання з виламуванням або видаленням суцвіть не принесуть належного ефекту. Цікавий прийом використовують деякі жителі України та Бєларусі для вирощування часнику. Вони збирають заздалегідь обгорілі сірники і після виламування стрілок устромляють їх у пеньки, що залишилися. Ця дивна операція сприяє збільшенню головки часнику.

ЯК УДОБРЮВАТИ

За час вегетації часник удобрюють тричі: перший раз розчином настою коров’яку або сечовини через кілька днів після сходу снігу; друге підживлення виконують через 2 тижні після першого - розчином курячого посліду з додаванням нітрофоски (1 ст.л./10 л); третє підживлення попелом припадає на період відразу після видалення квіткових стрілок (1 скл./10 л). І наостанок порада: як зберегти зимовий часник до весни. Візьміть просторий посуд (глиняний, пластмасовий, скляний) і укладайте в нього головки часнику денцем униз, пересипаючи цибулини борошном. Верхній шар борошна повинен бути не менше 2 см, посуд з часником потрібно зберігати в сухому місці, не накриваючи кришкою. Головне при цьому, щоб часник був зібраний у строк, добре очищений і висушений.

Читайте також: Часник: вирощування та зберігання

Джерела:

Агроазбука, udec.ru, domovyk.com